Geslaagde veldproef met genetisch bewerkte tarwe om asparagine te verminderen

tarwe_picjumbo_com pixabay

De resultaten van Europa’s eerste veldproef met genetisch bewerkte tarwe toont een sterke vermindering van de stof asparagine. Dat melden onderzoekers van Rothamsted Research.

De nieuwe tarwesoort werd genetisch bewerkt om de vorming van asparagine in de tarwekorrels te verminderen. Asparagine is een aminozuur dat tijdens het bakken wordt omgezet in acrylamide, een mogelijk kankerverwekkende stof. De niveaus van asparagine in de GE (gene edited) tarwe waren tot 50% lager dan in de controlevariëteit Cadenza. Eenmaal vermalen tot meel en gebakken, bleken ook de gevormde hoeveelheden acrylamide aanzienlijk verminderd, tot wel 45%.

Het veldonderzoek was een belangrijke stap om te bepalen of de nieuwe GE-tarwe levensvatbaar zou zijn en gebruikt kan worden in de praktijk. Onderzoeker Nigel Halford van Rothamsted Research: "Dit is belangrijk omdat de beschikbaarheid van tarwe met een laag acrylamidegehalte voedingsbedrijven in staat zou kunnen stellen om te voldoen aan veranderende regelgeving over de aanwezigheid van acrylamide in voedsel, zonder kostbare veranderingen aan productielijnen of vermindering van de productkwaliteit. Het zou ook een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de inname van acrylamide via de voeding voor consumenten. GE-planten zullen echter alleen voor commercieel gebruik worden ontwikkeld als het juiste regelgevingskader aanwezig is en veredelaars erop vertrouwen dat ze hun investering in GE-variëteiten zullen terugverdienen."

Op dit moment bevindt het wetsvoorstel voor genetische technologie, die ook de introductie van genetisch gemodificeerde gewassen mogelijk moet maken, in de laatste fase om goedgekeurd te worden door het Britse parlement.

Bron: Rothhamsted Research

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedertarwe geschikt voor menselijke consumptie

Voedertarwe geschikt voor menselijke consumptie

Tarwe die als veevoer wordt geclassificeerd, is ook goed bruikbaar in verschillende toepassingen voor menselijke consumptie, blijkt uit onderzoek van Low Food en Flevo Campus. Drie innovatieve voedselproducenten, Tortilleria Taiyari, Boonzaak en Mothers Kitchen Almere, onderzochten onder leiding van onderzoeker Elzelinde van Doleweerd verschillende...

Minder kans op kanker bij minder (ultra)bewerkte voeding

Minder kans op kanker bij minder (ultra)bewerkte voeding

Wie (ultra)bewerkte voeding, zoals chips en ijs, vervangt door minder bewerkte, zoals groente en fruit, heeft minder kans op kanker. Dat maakt de Wereldgezondheidsorganisatie vandaag bekend op basis van onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit Amsterdam.

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.