Gewicht vaak niet naar werkelijkheid ingeschat

attachment-obese-man

Veel Amerikanen schatten hun gewicht niet naar werkelijkheid. Dat blijkt uit een grootschalige enquête die is uitgevoerd door de Universiteit van Chicago. De helft van de ondervraagden met obesitas kon zijn gewicht niet naar werkelijkheid inschatten.

Volgens de onderzoekers nemen de Amerikanen die hun gewicht onderschatten geen contact op met bijvoorbeeld de huisarts waardoor hun probleem onbesproken blijft.

Inschatten gewicht

Voor de enquête werden 1500 mensen boven de 18 jaar ondervraagd. De deelnemers gaven hun gewicht en lengte op, zodat de BMI kon worden bepaald. 36 procent van de onderzoeksgroep viel in de klasse ‘normaal gewicht’, 29 procent in de klasse ‘overgewicht’ en 35 procent in de klasse ‘obesitas.

Ook werd aan de deelnemers gevraagd in welke van deze gewichtsklasse ze hoorden. 47 procent van de groep met obesitas gaf aan te denken in de klasse overgewicht te horen. Negen procent van deze groep dacht een normaal gewicht te hebben. Mannen waren eerder geneigd hun gewicht te onderschatten.

Naar de dokter

De deelnemers werd eveneens gevraagd of ze de dokter op zouden bellen over hun situatie. Van de deelnemers die hun gewichtsklasse correct in hadden geschat, zou 76 procent contact op nemen met de dokter. Dit in tegensteling tot 57 procent van degenen die hun gewichtsklasse verkeerd had ingeschat. Volgens de onderzoekers is dit een probleem omdat overgewicht en obesitas zo buiten beeld van de zorgsector vallen.

Verantwoordelijk

Op de vraag of mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun gewicht of dat de overheid maatregelen moet nemen, waren de antwoorden verschillend. Zo meende 58 procent van de deelnemers dat het een persoonlijke kwestie is, waar je als persoon zelf mee om moet leren gaan. Dit waren voornamelijk conservatieven (ingedeeld volgens politieke voorkeur), ouderen en mensen met alleen een middelbare school diploma. 41 procent vindt dat de overheid en zorginstellingen actie moeten ondernemen. De mensen met deze mening waren voornamelijk liberalen, jongere Amerikanen en mensen met een bachelor diploma of hoger.

Geen hulp zoeken

De onderzoekers maken nog de kanttekening dat ze BMI niet per definitie de beste indicator voor de gezondheid vinden. Desondanks benadrukken ze dat het overgewicht en obesitas een groot probleem is. Het feit dat een groot deel van de mensen niet goed kan inschatten wat hun gewichtsklasse is, maakt het probleem nog groter volgens de onderzoekers.

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”