Gezin beïnvloedt gedrag tieners rondom gezonde voeding en beweging

attachment-gezin-berg

Overtuigingen en gewoonten van gezinnen rondom beweging en gezonde voeding beïnvloeden de intrinsieke motivatie van tieners. Dat blijkt uit onderzoek van het Karlsruher Institut für Technologie dat gepubliceerd is in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Dat de gebruiken binnen een gezin van invloed zijn op het gedrag van jongeren, is al eerder bewezen. Het Duitse onderzoek legt nu ook de onderliggende factoren bloot die deze invloed bepaalt. Onderzoeker Christina Niermann werkte samen met onder andere de Universiteit Maastricht om hier meer over te weten te komen.

Gezin

Voor het onderzoek zijn 198 Duitse tieners en hun ouders bestudeerd. De middelbare scholieren kregen vragenlijsten over gezonde voeding en beweging mee voor henzelf en hun ouders. Niermann gebruikte alleen de vragenlijsten van gezinnen waarin vader, moeder en kind samenleefden onder één dak.

Intrinsieke motivatie

Uit onderzoek werd duidelijk dat de invloed van het gezinsklimaat op het gedrag verloopt via de intrinsieke motivatie van de tiener. Dus een gezond gezinsklimaat versterkt de intrinsieke motivatie, en die beïnvloedt vervolgens het gedrag. Vooral bij beweging en voeding was de intrinsieke motivatie belangrijk.

Lees ook
Jongeren voor jongeren

Jongeren voor jongeren

De Food Boost Challenge wil Nederlandse jongeren tussen 12 en 20 jaar verleiden tot het eten van meer groente en fruit.

Presentatie en aanbod werkt door

Presentatie en aanbod werkt door

Als een straat brandschoon is, gooien mensen minder snel afval op straat, omdat afval laten slingeren blijkbaar niet normaal is in die omgeving. Zo kan de fysieke inrichting van onze voedselomgeving, zoals veel vegetarische producten in de supermarkt, ook mensen laten denken dat een bepaalde keuze of gedrag de sociale norm is. Dat blijkt uit het promotieonderzoek...

Kijktip: Case study over gedragsverandering, “Why does David Goggins love to suffer?”

Kijktip: Case study over gedragsverandering, “Why does David Goggins love to suffer?”

Tijdens de zomerperiode deelt de redactie van Voeding Nu elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we de case study van youtuber Kiana Dochtery over wereldberoemd atleet David Goggins.