‘Gezond dieet heeft vooral bij vrouwen positief effect op emotioneel welzijn’

young healthy woman eats vegetables at home in the kitchen

Een gezonde levensstijl, waaronder het dieet, zorgt voor een beter emotioneel welzijn bij vrouwen. Dit gaat niet op voor mannen. Al heeft een ongezond dieet wel een negatief effect op het emotioneel welzijn van mannen. Dit stellen onderzoekers aan de Binghamton University, New York.

De studie liet deelnemers een vragenlijst invullen over hun leefstijl, dieet, en emotioneel welzijn. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutritional Neuroscience.

Vragenlijst

Meer dan vijfhonderd deelnemers vulden anoniem een vragenlijst in via social media. Hiervan was 48 procent man en 52 procent vrouw. Zij moesten vragen beantwoorden over hun leefstijl, dieet en emotioneel welzijn.

Geestelijke gesteldheid

Hieruit blijkt dat vrouwen positieve effecten ondervinden op hun geestelijke gesteldheid wanneer zij een gezonde leefstijl en dieet volgen. Hierbij wordt een gezond dieet gezien als een dieet met veel nutriëntendichte voedingsmiddelen, volgens de onderzoekers vergelijkbaar met een mediterraan dieet.

Voedingsstoffen

Volgens Lina Begdache, leider van het onderzoeksteam, is de belangrijkste bevinding van het onderzoek dat vrouwen mogelijk een groter spectrum aan voedingsstoffen nodig hebben om het emotioneel welzijn te ondersteunen in vergelijking met mannen.

Twee keer vaker

‘Deze bevindingen kunnen de reden verklaren waarom vrouwen twee keer vaker de diagnose van angst en depressie krijgen en last hebben van langere emotionele problemen in vergelijking met mannen. Het huidige westerse dieet is rijk aan energie, maar arm aan belangrijke voedingsstoffen die de anatomie en functionaliteit van de hersenen ondersteunen,’ aldus Begdache.

Negatieve effecten bij mannen

Mannen blijken volgens het onderzoek vooral negatieve effecten op hun geestelijke gesteldheid te ondervinden wanneer zij een ongezond dieet aanhouden. Hierbij wordt een ongezond dieet gezien als een dieet met tekorten aan nutriënten, volgens de onderzoekers vergelijkbaar met het huidige westerse dieet.

Limbisch systeem

Bij mannen zouden nutriëntentekorten een negatief effect hebben op het limbisch systeem in de hersenen, het zenuwnetwerk dat betrokken is bij emotie, motivatie, genot en emotioneel geheugen. Bij vrouwen zou een gezond dieet juist een positief effect hebben op het limbisch systeem.

Verschillende vereisten

Begdache stelt aan de hand van de bevindingen dat ‘mannen en vrouwen verschillende fysieke en emotionele behoeften hebben die mogelijk verschillende energie- en voedselvoorkeuren vereisen.’

Lees ook
Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Column: Proeven doe je met je ogen

Column: Proeven doe je met je ogen

Uit Voeding Nu 3: Of je nu ’s avonds op de bank tv kijkt, door de supermarkt loopt of onderweg bent naar je werk, bijna overal kom je in aanraking met eten en drinken. Veel mensen hebben weinig inzicht in hoe deze voedselomgeving ons gedrag beïnvloedt.