Gezond gewicht met abdominale obesitas ongezonder dan overgewicht

attachment-appelfiguur

Personen met een normaal gewicht maar te veel vet rondom hun middel hebben een hogere mortaliteit dan personen met obesitas (BMI >30). Dit blijkt uit onderzoek van de Mayo Clinic dat werd gepubliceerd op de website van het tijdschrift Annals of Internal Medicine.

De onderzoekers geven aan dat er weinig bekend was over het verband tussen abdominale obesitas en mortaliteit wanneer een persoon een gezond gewicht heeft. Het doel van het onderzoek was daarom om te onderzoeken wat het totaal en cardiovasculair mortaliteitsrisico is van deze vorm van overgewicht bij mensen met een normaal BMI (18,5-25).

Amerikaanse bevolking

De bestudeerde gegevens komen uit de Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III). Dit is een verzameling van studies gericht op het beoordelen van gezondheid en de voedingstoestand van de Amerikaanse bevolking. Voor dit onderzoek zijn gegevens gebruikt van 15.184 personen tussen de 18 en 90 jaar.

Taille-heup-ratio

Abdominale obesitas kan op meerdere manieren gemeten worden zoals door simpelweg de buikomtrek te meten. Voor mannen mag dit niet meer zijn dan 102 cm en voor vrouwen 88 cm. Voor dit onderzoek is er gebruik gemaakt van en het waist-to-hip-ratio (WHR), oftewel het taille-heup-ratio. Dit wordt berekend door de tailleomtrek te delen door de heupomtrek en geeft daardoor een beter beeld van de lichaamsverhouding. Een uitkomst van 0,95 of hoger voor mannen is te hoog en voor vrouwen is dit 0,80 of hoger.

BMI zegt niet alles

Uit het onderzoek is gebleken dat personen met een gezond gewicht, maar met te veel vet rondom de middel de slechtste levensprognose hadden. Personen die in deze categorie vallen hebben volgens dit onderzoek 2 keer zoveel kans op overlijden dan personen die uitsluitend volgens de BMI berekening overgewicht of obesitas hebben.

Lees verder op Voeding Nu online:

Amerikanen eten gezonder maar nog lang niet gezond genoeg

Adolescenten in de VS zien zichzelf niet als te dik

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”