Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid

Supermarkt-persoon-zondergezicht_MichealBurrows_Pexels

Beeld: Michael Burrows via Pexels

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat een derde van de Europese consumenten in het afgelopen jaar meer geïnteresseerd is geraakt in het leren over de invloed van voeding op hun gezondheid. Bijna drie kwart is bovendien bereid meer te betalen voor duurzame voedingsproducten.

71% van de 17.000 respondenten (afkomstig uit 15 Europese landen waaronder Nederland en België) is bereid extra te betalen voor voor lokaal geproduceerd voedsel. Is een product duurzaam of fair trade, dan is dat percentage 72%. Daarnaast gaf 53% van de respondenten aan dat ze graag zou zien dat hun supermarkt hen informeert over gezonde(re) alternatieven. Voor de meeste mensen zijn het internet (41%) en social media (28%) de belangrijkste bron van informatie. 17% gebruikt supermarkten als informatiebron en voor 4% is dit de meest betrouwbare bron. 

“Nu consumenten meer en meer bereid lijken te zijn om te investeren in gezonde en ook duurzame voeding, ligt er voor supermarkten een mooie kans om hen beter te bedienen als het gaat om de informatievoorziening en de advisering voor het kopen van lokaal geproduceerd voedsel”, zegt Adgild Hop, retail market lead bij Deloitte, in het persbericht.

Ook de overheid mag er wel een schepje bovenop doen, vindt een deel van de respondenten. Ruim 40% ziet graag dat ongezond en niet-duurzaam voedsel zwaarder wordt belast en 51% geeft aan dat etikettering, zoals bij sigaretten, zou kunnen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen die ongezond en niet-duurzaam zijn. In landen als Italië, Frankrijk, Portugal en Finland is de steun voor extra belastingen op ongezonde voedingsmiddelen gemiddeld het grootst.

Meer nieuws over consumentengedrag en duurzaamheid? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van EVMI!

Lees ook
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de verkoop van de Schijf van Vijf-producten beter in beeld brengen. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren daarom om de Levensmiddelendatabank, waarin is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen, te koppelen aan de verkoopcijfers.