Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid

Supermarkt-persoon-zondergezicht_MichealBurrows_Pexels

Beeld: Michael Burrows via Pexels

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat een derde van de Europese consumenten in het afgelopen jaar meer geïnteresseerd is geraakt in het leren over de invloed van voeding op hun gezondheid. Bijna drie kwart is bovendien bereid meer te betalen voor duurzame voedingsproducten.

71% van de 17.000 respondenten (afkomstig uit 15 Europese landen waaronder Nederland en België) is bereid extra te betalen voor voor lokaal geproduceerd voedsel. Is een product duurzaam of fair trade, dan is dat percentage 72%. Daarnaast gaf 53% van de respondenten aan dat ze graag zou zien dat hun supermarkt hen informeert over gezonde(re) alternatieven. Voor de meeste mensen zijn het internet (41%) en social media (28%) de belangrijkste bron van informatie. 17% gebruikt supermarkten als informatiebron en voor 4% is dit de meest betrouwbare bron. 

“Nu consumenten meer en meer bereid lijken te zijn om te investeren in gezonde en ook duurzame voeding, ligt er voor supermarkten een mooie kans om hen beter te bedienen als het gaat om de informatievoorziening en de advisering voor het kopen van lokaal geproduceerd voedsel”, zegt Adgild Hop, retail market lead bij Deloitte, in het persbericht.

Ook de overheid mag er wel een schepje bovenop doen, vindt een deel van de respondenten. Ruim 40% ziet graag dat ongezond en niet-duurzaam voedsel zwaarder wordt belast en 51% geeft aan dat etikettering, zoals bij sigaretten, zou kunnen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen die ongezond en niet-duurzaam zijn. In landen als Italië, Frankrijk, Portugal en Finland is de steun voor extra belastingen op ongezonde voedingsmiddelen gemiddeld het grootst.

Meer nieuws over consumentengedrag en duurzaamheid? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van EVMI!

Lees ook
Jaaroverzicht 2021 | De meest opvallende nieuwtjes

Jaaroverzicht 2021 | De meest opvallende nieuwtjes

In 2021 kwamen er honderden nieuwsberichten langs op voedingnu.nl. Welke vielen het meeste op? Welke zijn het vaakst aangeklikt? We blikken nog eens terug.

Allemaal aan  de blauwe bes? | Trends in onderzoek naar de effecten van voeding op het brein

Allemaal aan de blauwe bes? | Trends in onderzoek naar de effecten van voeding op het brein

Accenten binnen het voedingsonderzoek verschuiven. Daar zijn veel voorbeelden van. Deze trends worden mogelijk gemaakt door ontwikkelingen in aangrenzende wetenschapsgebieden en technologieën. Deskundigen spraken hierover op een bijeenkomst in Baarn over leefstijl, voeding en brein.

Harder bewijs: Vezels beïnvloeden fysiek en psyche

Harder bewijs: Vezels beïnvloeden fysiek en psyche

Een van de mysteries van lichaam en geest is hoe ongezonde darmen bij sommigen tot emotionele problemen leiden. De ontdekking van ‘the brain in the gut’ verklaarde veel. Maar hoe werkt het precies? Wat is de rol van voeding? Stapje voor stapje wordt ontdekt hoe de paden van aansturing op cel- en moleculair niveau verlopen. De ontdekking van ‘het eiwit...