Gezonde olie uit afgekeurde avocado's

Avocado's aan boom

De Nederlandse startup Soilmates komt op de markt met Healthy Oil, een olie gemaakt van afgekeurde avocado’s.

In de avocado-olie zitten onder meer anti-oxidanten, vitamine E, omega-vetzuren 3, 6, en 9 en onverzadigde vetten en is geschikt om mee te bakken. Voor het maken van de olie gebruikt Soilmates afgekeurde avocado’s: avocado’s die door supermarkten niet mooi genoeg worden bevonden om in de schappen te leggen. Door deze avocado’s te gebruiken, gaat Soilmates niet alleen voedselverspilling tegen, maar zorgen ze er ook voor dat de avocadoboeren deze voor supermarkten ongeschikte avocado’s kunnen verkopen. Volgens Soilmates gaat het om maar liefst 20 % van de avocado’s, die anders worden weggegooid.

Avocado-olie bevat minder verzadigde vetten dan kokosolie en heeft een hoger rookpunt dan olijfolie. Hierdoor behoudt het op hogere temperaturen nog zijn voedingsstoffen

Soilmates haalt de meeste van zijn avocado’s uit Kenia, Spanje en Equador en heeft circa 60 avocado’s nodig om één liter olie te persen. Avocado’s vergen weliswaar veel water om te groeien, maar, zo stelt Soilmates, het gaat in dit geval om avocado’s die sowieso zijn verbouwd en anders waren weggegooid.

Soilmates verkoopt zijn olie in een eigen online webshop en via een aantal supermarktketens.

Lees ook
Verspillingsvrije Week van start

Verspillingsvrije Week van start

Vandaag, op Duurzame Dinsdag, start voor de derde keer de Verspillingsvrije Week, een jaarlijks evenement van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Diverse bedrijven en organisaties haken in op de actieweek.

Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot

Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot

Er bestaan nog veel misvattingen over plantaardig eten, concludeert Upfield na een studie onder ruim duizend Nederlanders. Het gebrek aan kennis kan leiden tot productkeuzes die milieubelastender en minder gezond zijn dan de consument eigenlijk voor ogen heeft.

Congres VoedingNL: Rol vetweefsel bij  gewichtsbeheersing

Congres VoedingNL: Rol vetweefsel bij gewichtsbeheersing

De hoeveelheid vet per vetcel neemt toe bij gewichtsstijging en af bij gewichtsdaling. Of de vetcel zich, na afvallen weer snel hervult verschilt van persoon tot persoon. Hoe is dit via de voeding te beïnvloeden? Prof. dr. Marleen van Baak, emeritus hoogleraar fysiologie van obesitas aan de Universiteit Maastricht licht het toe.