Gezonde olie uit afgekeurde avocado's

Avocado's aan boom

De Nederlandse startup Soilmates komt op de markt met Healthy Oil, een olie gemaakt van afgekeurde avocado’s.

In de avocado-olie zitten onder meer anti-oxidanten, vitamine E, omega-vetzuren 3, 6, en 9 en onverzadigde vetten en is geschikt om mee te bakken. Voor het maken van de olie gebruikt Soilmates afgekeurde avocado’s: avocado’s die door supermarkten niet mooi genoeg worden bevonden om in de schappen te leggen. Door deze avocado’s te gebruiken, gaat Soilmates niet alleen voedselverspilling tegen, maar zorgen ze er ook voor dat de avocadoboeren deze voor supermarkten ongeschikte avocado’s kunnen verkopen. Volgens Soilmates gaat het om maar liefst 20 % van de avocado’s, die anders worden weggegooid.

Avocado-olie bevat minder verzadigde vetten dan kokosolie en heeft een hoger rookpunt dan olijfolie. Hierdoor behoudt het op hogere temperaturen nog zijn voedingsstoffen

Soilmates haalt de meeste van zijn avocado’s uit Kenia, Spanje en Equador en heeft circa 60 avocado’s nodig om één liter olie te persen. Avocado’s vergen weliswaar veel water om te groeien, maar, zo stelt Soilmates, het gaat in dit geval om avocado’s die sowieso zijn verbouwd en anders waren weggegooid.

Soilmates verkoopt zijn olie in een eigen online webshop en via een aantal supermarktketens.

Lees ook
Nieuwe studie over het belang van voedingsoliën en -vetten

Nieuwe studie over het belang van voedingsoliën en -vetten

Een nieuwe studie van Wageningen University & Research en de Charles University in Praag werpt een nieuw licht op voedingsoliën en -vetten. De studie beschouwt niet alle vetten als slecht voor onze gezondheid, maar benadrukt het belang van vetten in gezonde voeding, vooral voor ondervoede mensen. Ook gaat de studie in op het belang van het maken van...

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

Houdbaarheids-iconen op de verpakking kunnen consumenten helpen om minder voedsel te verspillen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Het onderzoek laat zien dat het loont om te investeren in duidelijke houdbaarheidsinformatie op de verpakking en biedt aanknopingspunten voor de praktijk.

Verspillingsvrije Week van start

Verspillingsvrije Week van start

Vandaag, op Duurzame Dinsdag, start voor de derde keer de Verspillingsvrije Week, een jaarlijks evenement van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Diverse bedrijven en organisaties haken in op de actieweek.