Gezonde Smikkelweken van start

De Gezonde Smikkelweken

Spoony organiseert voor de tweede keer de Gezonde Smikkelweken, een groenten inspiratie programma voor alle kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar. Zo’n 50.000 kinderen gaan op zo’n 600 buitenschoolse opvang locaties en thuis op groente ontdekkingstocht. Het doel is om kinderen meer groente te laten eten.

Groenten eten door jonge kinderen blijft een belangrijk onderwerp. Uit de Voedselconsumptiepeiling 2020 van RIVM blijkt dat 85 procent van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groenten eten. Daarnaast heeft volgens cijfers van het Nederlands Jeugd Instituut één op de zeven kinderen overgewicht of obesitas. Een ongezond voedingspatroon is een van de belangrijkste oorzaken is.

Gezonde Smikkelweken

Smaakvoorkeuren worden grotendeels in de kinderjaren bepaald. Jonge kinderen kun je juist in deze periode smaakvoorkeuren laten ontwikkelen. Daarnaast zijn kinderen in deze leeftijd leergierig. Hier zag sociale onderneming Spoony een kans. Ze ontwikkelde vorig jaar voor het eerst - samen met overheidsprogramma Jong Leren Eten – De Gezonde Smikkelweken. Een programma waarmee kinderen spelenderwijs en met elkaar groenten proeven, klaarmaken en ontdekken.

BSO

Dit jaar schreven 600 BSO’s zich in voor het programma. Een groei van zo’n 400 procent. Dat komt volgens Spooney mede door goede resultaten van de eerste editie. Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituutt blijkt onder andere dat 98 procent van de 120 deelnemende BSO’s nogmaals aan de slag wilden met de activiteiten van De Gezonde Smikkelweken.

“Er wordt op BSO’s al zoveel gebakken en gekookt, maar voornamelijk cupcakes en koekjes”, zegt Phaedra Mensen, oprichter en CEO van Spoony. “Met onze pakketten gaan kinderen met evenveel plezier aan de slag met verrassende groentetussendoortjes. Het is geweldig om te ervaren hoe makkelijk kinderen groenten proeven en eten als ze dit samen doen, door middel van een vrolijke activiteit. We willen dat élk kind mee kan doen, ook buiten de BSO, dus het programma heeft ook hier een onderdeel voor.”

Programma

De groente ontdekkingstocht duurt de hele zomervakantie. Alle deelnemende kinderen kunnen via het Kook- en Speelboek aan de slag met recepten, eetspelletjes en challenges. Met de challenges kunnen prijzen gewonnen.

De kick-off vindt in de eerste week van de vakantie plaats op zo’n 600 buitenschoolse opvang locaties in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Deze BSO’s ontvangen op locatie kratten met verse groenten activiteiten om vervolgens het grootste groenten programma van start te laten gaan. Een geliefde activiteit is het Zintuigenspel waarmee ze gemaskerd onbekende groenten als chayotes en zwarte tomaat ontdekken.

Onafhankelijk onderzoek

Het programma wordt financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van overheidsprogramma Jong Leren Eten. Zij zorgen ook voor een onafhankelijk onderzoek naar de ervaringen en kansen voor voedseleducatie op de BSO. Om het hele programma én het onderzoek te optimaliseren heeft een Raad van Inspiratie, met onder andere het Voedingscentrum en Kinderarts-intensivist Koen Joosten, adviezen gegeven. Daarnaast zijn alle groente-activiteiten in samenwerking met het Voedingscentrum ontwikkeld, zodat ze passen bij de richtlijnen van de Gezonde Kinderopvang. 

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Bijna helft leerkrachten ziet kinderen junkfood eten bij lunch

Bijna helft leerkrachten ziet kinderen junkfood eten bij lunch

Pointer en DUO Onderzoek & Advies bevroegen leerkrachten en schoolleiders om meer te weten te komen over hoe kinderen eten op school. Waar een groot deel van de kinderen vroeger naar huis ging tussen de middag, blijkt het (kort) lunchen op school inmiddels op grote schaal te zijn toegenomen: 8 op de 10 schoolleiders geven aan dat hun school een continurooster...

Peiling: 44 procent ouders wil broodtrommel inruilen voor gezonde schoollunch

Peiling: 44 procent ouders wil broodtrommel inruilen voor gezonde schoollunch

Een groot deel van de Nederlandse ouders zou best willen dat hun kind op school een gezonde lunch krijgt. Dat blijkt uit een peiling van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) samen met stichting Ouders & Onderwijs.

50.000 kinderen op de BSO deden mee aan de Gezonde Smikkelweken

50.000 kinderen op de BSO deden mee aan de Gezonde Smikkelweken

50.000 leerlingen tussen de 4 en 12 jaar deden afgelopen zomer mee met de Gezonde Smikkelweken, een nieuw voedseleducatieprogramma gericht op buitenschoolse opvanglocaties (BSO). Onderzoek van het Louis Bolk Instituut onder zo’n 400 BSO-locaties laat zien dat maar liefst 99% van de BSO-medewerkers aangeeft opnieuw mee te willen doen.