Gezonde Smikkelweken van start

De Gezonde Smikkelweken

Spoony organiseert voor de tweede keer de Gezonde Smikkelweken, een groenten inspiratie programma voor alle kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar. Zo’n 50.000 kinderen gaan op zo’n 600 buitenschoolse opvang locaties en thuis op groente ontdekkingstocht. Het doel is om kinderen meer groente te laten eten.

Groenten eten door jonge kinderen blijft een belangrijk onderwerp. Uit de Voedselconsumptiepeiling 2020 van RIVM blijkt dat 85 procent van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groenten eten. Daarnaast heeft volgens cijfers van het Nederlands Jeugd Instituut één op de zeven kinderen overgewicht of obesitas. Een ongezond voedingspatroon is een van de belangrijkste oorzaken is.

Gezonde Smikkelweken

Smaakvoorkeuren worden grotendeels in de kinderjaren bepaald. Jonge kinderen kun je juist in deze periode smaakvoorkeuren laten ontwikkelen. Daarnaast zijn kinderen in deze leeftijd leergierig. Hier zag sociale onderneming Spoony een kans. Ze ontwikkelde vorig jaar voor het eerst - samen met overheidsprogramma Jong Leren Eten – De Gezonde Smikkelweken. Een programma waarmee kinderen spelenderwijs en met elkaar groenten proeven, klaarmaken en ontdekken.

BSO

Dit jaar schreven 600 BSO’s zich in voor het programma. Een groei van zo’n 400 procent. Dat komt volgens Spooney mede door goede resultaten van de eerste editie. Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituutt blijkt onder andere dat 98 procent van de 120 deelnemende BSO’s nogmaals aan de slag wilden met de activiteiten van De Gezonde Smikkelweken.

“Er wordt op BSO’s al zoveel gebakken en gekookt, maar voornamelijk cupcakes en koekjes”, zegt Phaedra Mensen, oprichter en CEO van Spoony. “Met onze pakketten gaan kinderen met evenveel plezier aan de slag met verrassende groentetussendoortjes. Het is geweldig om te ervaren hoe makkelijk kinderen groenten proeven en eten als ze dit samen doen, door middel van een vrolijke activiteit. We willen dat élk kind mee kan doen, ook buiten de BSO, dus het programma heeft ook hier een onderdeel voor.”

Programma

De groente ontdekkingstocht duurt de hele zomervakantie. Alle deelnemende kinderen kunnen via het Kook- en Speelboek aan de slag met recepten, eetspelletjes en challenges. Met de challenges kunnen prijzen gewonnen.

De kick-off vindt in de eerste week van de vakantie plaats op zo’n 600 buitenschoolse opvang locaties in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Deze BSO’s ontvangen op locatie kratten met verse groenten activiteiten om vervolgens het grootste groenten programma van start te laten gaan. Een geliefde activiteit is het Zintuigenspel waarmee ze gemaskerd onbekende groenten als chayotes en zwarte tomaat ontdekken.

Onafhankelijk onderzoek

Het programma wordt financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van overheidsprogramma Jong Leren Eten. Zij zorgen ook voor een onafhankelijk onderzoek naar de ervaringen en kansen voor voedseleducatie op de BSO. Om het hele programma én het onderzoek te optimaliseren heeft een Raad van Inspiratie, met onder andere het Voedingscentrum en Kinderarts-intensivist Koen Joosten, adviezen gegeven. Daarnaast zijn alle groente-activiteiten in samenwerking met het Voedingscentrum ontwikkeld, zodat ze passen bij de richtlijnen van de Gezonde Kinderopvang. 

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Kabinet wil kindermarketing voor ongezonde voeding inperken

Kabinet wil kindermarketing voor ongezonde voeding inperken

Om de gezonde keuze makkelijker te maken, wil het kabinet reclames voor ongezonde voeding die gericht zijn op kinderen wettelijk inperken. Staatssecretaris Van Ooijen komt met een wet die kindermarketing voor ongezonde producten moet tegengaan. Voor gezond eten en drinken blijft reclame gericht op kinderen wel toegestaan.

Madaga Kindervoeding en Spoony gaan samenwerken

Madaga Kindervoeding en Spoony gaan samenwerken

Madaga Kindervoeding en Spoony bundelen de krachten. Madaga is marktleider in gezonde en verse kindermaaltijden voor de kinderopvang en serveert inmiddels 2,5 miljoen maaltijden per jaar aan 500 kinderopvanglocaties. Spoony is een snelgroeiende food startup met als doel groenten aantrekkelijk te maken voor kinderen. De twee bedrijven zijn opgericht...

‘Gratis schoolmaaltijden moeten passend zijn binnen de Schijf van Vijf’

‘Gratis schoolmaaltijden moeten passend zijn binnen de Schijf van Vijf’

Zorg dat de gratis schoolmaaltijden, die er volgend jaar op initiatief van de Tweede Kamer komen, niet alleen magen gaan vullen, maar ook voeden passend binnen de Schijf van Vijf. Die oproep doen JOGG, Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, Stichting Implementatie Gezonde Basisschool van de Toekomst, Voedingscentrum, Vrije Universiteit Amsterdam,...