Gezonde voeding na darmkanker verbetert kwaliteit van leven

wereld-onderzoek-kanker-fonds

Gezonder gaan eten na de behandeling van darmkanker verbetert de kwaliteit van leven en vermindert depressieklachten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het fonds benadrukt dat gezonde voeding en leefstijl niet alleen belangrijk zijn voor de preventie van kanker, maar ook tijdens en na behandeling ervan.

Het nieuwe onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers aan de Universiteit van Hong Kong en de Universiteit van Birmingham. Het laat zien dat mensen die na de behandeling van darmkanker minder vlees en bewerkte graanproducten (zoals witbrood of witte pasta in plaats van de volkoren varianten) eten een betere kwaliteit van leven ervaren. Ook ervaren ze minder last van depressieklachten.

Kwaliteit van leven

In dit onderzoek is er gekeken naar specifiek voor de kwaliteit van leven bij kanker, waaronder de mate van pijn en ongerustheid gerelateerd aan de ziekte. Onderzocht is het effect van het toepassen van voeding en lichaamsbeweging bij mensen met darmkanker. Het onderzoek werd gedaan binnen één jaar na afronding van de behandeling van kanker en duurde twee jaar. In totaal deden er 223 mensen mee aan deze interventiestudie. Het betrof mensen bij wie darmkanker in verschillende stadia was vastgesteld.

Voedingsinterventie

De voedingsinterventie was erop gericht om mensen minder vlees (minder dan 5 porties vlees per week, waarvan minder dan 2 porties bewerkt vlees zoals vleeswaren) en minder bewerkte graanproducten (bijvoorbeeld witbrood en witte pasta) te laten eten. Het onderdeel lichaamsbeweging had als doel om deelnemers 5 dagen per week 30 minuten matig-tot-intensieve lichamelijke activiteit te laten doen in de eerste 6 maanden, vervolgens 5 dagen per week 60 minuten matig-tot-intensieve lichamelijke activiteit.

De onderzoekers concludeerden dat de voedingsinterventies de kwaliteit van leven verbeterde en depressieklachten verminderen. Dit was niet het geval voor lichaamsbeweging.

Darmkanker: een van de meest voorkomende kankersoorten

In 2019 kregen 12.871 Nederlanders de diagnose darmkanker. Dit waren meer mannen dan vrouwen: 6.847 mannen ten opzichte van 6.024 vrouwen. Hiermee is darmkanker een van de meest voorkomende kankersoorten. darm-2-300x200

Op dit moment zijn er in Nederland ruim 100.000 mensen die in de afgelopen 20 jaar de diagnose darmkanker hebben gekregen. Dit is een diverse groep bestaande onder andere uit mensen die al klaar zijn met de behandeling, mensen die worden behandeld en mensen die pas recentelijk de diagnose hebben gekregen.

Lees ook
Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

De samenstelling van het microbioom van de darm wordt mede bepaald door ongezonde omgevingsfactoren. Dat zorgt ervoor dat verschillen in sociaal-economische achtergrond en leefmilieu kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke gezondheidskansen.

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Wetenschappers gaan in een nieuw onderzoeksproject voor het eerst de fermentatie in menselijke darmen meten via de adem.