Gezonde voeding na darmkanker verbetert kwaliteit van leven

wereld-onderzoek-kanker-fonds

Gezonder gaan eten na de behandeling van darmkanker verbetert de kwaliteit van leven en vermindert depressieklachten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het fonds benadrukt dat gezonde voeding en leefstijl niet alleen belangrijk zijn voor de preventie van kanker, maar ook tijdens en na behandeling ervan.

Het nieuwe onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers aan de Universiteit van Hong Kong en de Universiteit van Birmingham. Het laat zien dat mensen die na de behandeling van darmkanker minder vlees en bewerkte graanproducten (zoals witbrood of witte pasta in plaats van de volkoren varianten) eten een betere kwaliteit van leven ervaren. Ook ervaren ze minder last van depressieklachten.

Kwaliteit van leven

In dit onderzoek is er gekeken naar specifiek voor de kwaliteit van leven bij kanker, waaronder de mate van pijn en ongerustheid gerelateerd aan de ziekte. Onderzocht is het effect van het toepassen van voeding en lichaamsbeweging bij mensen met darmkanker. Het onderzoek werd gedaan binnen één jaar na afronding van de behandeling van kanker en duurde twee jaar. In totaal deden er 223 mensen mee aan deze interventiestudie. Het betrof mensen bij wie darmkanker in verschillende stadia was vastgesteld.

Voedingsinterventie

De voedingsinterventie was erop gericht om mensen minder vlees (minder dan 5 porties vlees per week, waarvan minder dan 2 porties bewerkt vlees zoals vleeswaren) en minder bewerkte graanproducten (bijvoorbeeld witbrood en witte pasta) te laten eten. Het onderdeel lichaamsbeweging had als doel om deelnemers 5 dagen per week 30 minuten matig-tot-intensieve lichamelijke activiteit te laten doen in de eerste 6 maanden, vervolgens 5 dagen per week 60 minuten matig-tot-intensieve lichamelijke activiteit.

De onderzoekers concludeerden dat de voedingsinterventies de kwaliteit van leven verbeterde en depressieklachten verminderen. Dit was niet het geval voor lichaamsbeweging.

Darmkanker: een van de meest voorkomende kankersoorten

In 2019 kregen 12.871 Nederlanders de diagnose darmkanker. Dit waren meer mannen dan vrouwen: 6.847 mannen ten opzichte van 6.024 vrouwen. Hiermee is darmkanker een van de meest voorkomende kankersoorten. darm-2-300x200

Op dit moment zijn er in Nederland ruim 100.000 mensen die in de afgelopen 20 jaar de diagnose darmkanker hebben gekregen. Dit is een diverse groep bestaande onder andere uit mensen die al klaar zijn met de behandeling, mensen die worden behandeld en mensen die pas recentelijk de diagnose hebben gekregen.

Lees ook
Weerstand in verschillende verschijningen

Weerstand in verschillende verschijningen

‘Juist nu is het belangrijk om aandacht te besteden aan leefstijl’, een boodschap die regelmatig terugkomt in deze coronatijd.In een brandbrief aan het kabinet werd recentelijk zelfs opgeroepen om een campagne te starten over het belang van een gezonde leefstijl tijdens deze pandemie (1). Door onder andere gezonder te eten kan de weerstand immers worden...

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Vandaag maakt uitgeverij Alea Publishers bekend twee bladen van uitgeverij Vakmedianet over te nemen per 1 maart 2021. Het gaat om Vlees Magazine en Voeding Nu.Uitgeefdirecteur Roeland Dobbelaer van Alea Publishers over de overname: ”Voor onze jonge uitgeverij is dit een mooie stap. Beide bladen passen goed in onze portfolio van vakbladen in de foodbranche....

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

De passie van... Susan Vermunt. NAV-lid en Supermarktmanager bij Voedselbank Rotterdam.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik hield altijd erg van koken en later is de link naar gezondheid ontstaan. Na de havo heb ik Voeding & Diëtetiek gestudeerd in Nijmegen. Mijn interesse naar de fysiologie van voeding werd steeds groter, waardoor...