Gezondere urinewegen met cranberrysap

attachment-Cranberry

Voorkomen dat schadelijke bacteriën aan de urinewegen hechten. Het lijkt te kunnen met de inhoudsstoffen uit cranberrysap. Zo komt naar voren in een onderzoek van Jeffrey Blumberg van de Tufts University in Boston.

Het gaat om de zogeheten proanthocyanidinen van het A-type, afgekort als PAC. Deze PAC’s zouden de hechting van bacteriën tegengaan zodat ongemakken aan de urinewegen geen kans meer krijgen. PAC’s komen voor in Cranberrysap. Eerder werd een verband gevonden tussen cranberryconsumptie en een lager risico van urineweginfecties.

 

Anthocyaninen

In zijn onderzoek onderzocht Blumberg gezonde mannen en postmenopauzale vrouwen tussen de 50 en 70 jaar oud. Hij liet ze drie dagen een dieet met weinig polyfenolen volgen. Vervolgens kregen zij een glas cranberrydrank (Ocean Spray Cranberry Juice Cocktail). Op vaste tijden werden urinemonsters afgenomen die de onderzoekers controleerden op de aanwezigheid van flavanolen, fenolzuren, anthocyaninen en PAC’s van type A.

 

Hoge polyfenolgehalte

Uit de resultaten komt naar voren dat niet alleen de eerste drie verbindingen aanwezig waren in de urinemonsters van de proefpersonen, maar ook een meetbare concentratie van PAC-fenolverbindingen. ‘Verschillende wetenschappelijke in-vitro-onderzoeken hebben aangetoond dat de PAC’s van het unieke type A in cranberry’s voorkomen, waarmee voorkomen kan worden dat bepaalde schadelijke bacteriën zich aan de wanden van de urinewegen hechten en zo de kans op een ontsteking kunnen helpen beperken,’ aldus Blumberg.

 

Spijsverteringskanaal

Uit dit onderzoek blijkt dat er in de urinemonsters van de deelnemers nog steeds PAC-fenolverbindingen meetbaar waren en dat ze niet al gemetaboliseerd waren in het spijsverteringskanaal. Hiermee zijn de resultaten van eerdere in-vitro-onderzoeken naar de antiklevende werking van PAC’s in cranberry’s voor het eerst bewezen bij menselijke proefpersonen.

Ocean Spray streeft ernaar de kennis van cranberry’s te vergroten en heeft daarom dit onderzoek gesponsord.

  

Lees ook op voedingnu.nl:

Cranberries geschikt alternatief tegen blaasontsteking

Rode bieten verbeteren loopprestaties  

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...