Gezondheidsraad adviseert landelijke aanpak tegen eetstoornissen

weegschaal voeten

Eetstoornissen moeten eerder herkend en behandeld worden en daarvoor moet een landelijke aanpak komen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de Gezondheidsraad is er momenteel weinig kennis in de samenleving over bijvoorbeeld het vroeg herkennen van eetstoornissen en is het zicht op het aantal patiënten beperkt.  "Een snellere herkenning en behandeling van eetstoornissen is essentieel, omdat de prognose dan gunstiger is", schrijft de raad in het rapport.

Eetstoornissen

Voor het advies bekeek de raad wetenschappelijke literatuur over vier aandoeningen: anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis en voedselinnamestoornis ARFID. Ook sprak de raad met patiëntenorganisaties, deskundigen en belanghebbenden.

Hulp na vier jaar

Uit het onderzoek blijkt dat het nu gemiddeld vier jaar duurt voordat iemand met een eetstoornis met een eetstoornis passende hulp krijgt. Omdat er bij een eetstoornis vaak sprake is van een verstoord ziektebesef en/of schaamte, duurt het vaak lang voordat iemand de stap zet om naar de huisarts of GGZ te gaan. Om die periode te verkorten, stelt de raad voor om te investeren in meer kennis. Een landelijk registratiesysteem zou een beter zicht kunnen geven op het aantal patiënten en dus de omvang en ernst van de problematiek.

Ook wil de raad inzetten op het vergroten van de mentale weerbaarheid van kinderen en jongeren, het voorlichten van ouders en het vergroten van de mediawijsheid bij kinderen, jongeren en ouders. Ook moet er een “stevige onderzoeksagenda” komen, omdat er de afgelopen tien jaar relatief weinig vooruitgang werd geboekt in inzichten hoe eetstoornissen voorkomen en herkend kunnen worden.

Bron: NOS

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting

Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score kan een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande voedingsvoorlichting, zegt de Gezondheidsraad. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die met de huidige voorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker een ongezond voedingspatroon hebben. Het logo heeft wel tekortkomingen die volgens de Gezondheidsraad voortvarend...

Gezondheidsraad herziet voedingsnormen voor energie

Gezondheidsraad herziet voedingsnormen voor energie

De Gezondheidsraad heeft de voedingsnormen voor energie, ofwel de referentiewaarden voor de dagelijkse calorische inname, herzien. De gemiddelde energiebehoefte die de raad heeft afgeleid is vooral van belang voor de voedingsvoorlichting en niet geschikt voor toepassing op het individu.

Richtlijnen Gezondheidsraad | Koolhydraatarm niet nodig bij diabetes type 2

Richtlijnen Gezondheidsraad | Koolhydraatarm niet nodig bij diabetes type 2

Ook voor mensen met diabetes type 2 vormen de Richtlijnen goede voeding uit 2015 de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Een koolhydraatbeperkt dieet volgen, wat een trend lijkt te zijn, is niet nodig. Dit schrijft de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op basis van een inventarisatie van wetenschappelijk...

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief