Gezondheidsraad adviseert landelijke aanpak tegen eetstoornissen

28 juni 2022 Redactie Voeding Nu i yunmai/Unsplash

Eetstoornissen moeten eerder herkend en behandeld worden en daarvoor moet een landelijke aanpak komen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de Gezondheidsraad is er momenteel weinig kennis in de samenleving over bijvoorbeeld het vroeg herkennen van eetstoornissen en is het zicht op het aantal patiënten beperkt.  "Een snellere herkenning en behandeling van eetstoornissen is essentieel, omdat de prognose dan gunstiger is", schrijft de raad in het rapport.

Eetstoornissen

Voor het advies bekeek de raad wetenschappelijke literatuur over vier aandoeningen: anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis en voedselinnamestoornis ARFID. Ook sprak de raad met patiëntenorganisaties, deskundigen en belanghebbenden.

Hulp na vier jaar

Uit het onderzoek blijkt dat het nu gemiddeld vier jaar duurt voordat iemand met een eetstoornis met een eetstoornis passende hulp krijgt. Omdat er bij een eetstoornis vaak sprake is van een verstoord ziektebesef en/of schaamte, duurt het vaak lang voordat iemand de stap zet om naar de huisarts of GGZ te gaan. Om die periode te verkorten, stelt de raad voor om te investeren in meer kennis. Een landelijk registratiesysteem zou een beter zicht kunnen geven op het aantal patiënten en dus de omvang en ernst van de problematiek.

Ook wil de raad inzetten op het vergroten van de mentale weerbaarheid van kinderen en jongeren, het voorlichten van ouders en het vergroten van de mediawijsheid bij kinderen, jongeren en ouders. Ook moet er een “stevige onderzoeksagenda” komen, omdat er de afgelopen tien jaar relatief weinig vooruitgang werd geboekt in inzichten hoe eetstoornissen voorkomen en herkend kunnen worden.

Bron: NOS

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?