Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

supplementen

De Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid, ziet geen aanleiding om extra vitamine D-inname te adviseren tegen COVID-19.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn vitamine D-supplementen enorm in populariteit gestegen. Vitamine D zou namelijk mogelijk een rol spelen bij de bestrijding van COVID-19. De staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad hierover om advies gevraagd.

Het is bekend dat vitamine D een rol speelt bij een goede werking van het immuunsysteem. Verschillende groepen zijn vatbaar voor een tekort, zoals baby’s, ouderen en mensen met een donkere huidskleur. Voor deze en een aantal andere groepen bestaat in Nederland al het advies om vitamine D-supplementen te nemen, met name voor een goede botgezondheid.

De Gezondheidsraad is nagegaan of de wetenschap aanleiding geeft om voor de preventie van COVID-19 ook andere groepen te adviseren extra vitamine D te nemen. Dat is niet het geval. Er is te weinig onderzoek beschikbaar over vitamine D en COVID-19 om dergelijke conclusies te kunnen trekken. In onderzoek naar vitamine D en de preventie van andere luchtweginfecties – dat als indirect bewijs zou kunnen dienen voor een mogelijk effect op de preventie van COVID-19 – ziet de Gezondheidsraad ook onvoldoende aanleiding om het bestaande suppletieadvies voor vitamine D aan te passen.

Kijk voor meer informatie over het advies en beschikbare documenten op de website van de Gezondheidsraad.

Bron kopfoto: Adam Nieścioruk via Unsplash

Lees ook
€1,2 miljoen voor vitaminestart-up Yummygums

€1,2 miljoen voor vitaminestart-up Yummygums

Vitaminemerk Yummygums heeft €1,2 miljoen aan investeringen binnen gehaald via een groep business angels an Rabobank. De Nederlandse start-up gaat het groeigeld gebruiken voor marketing en uitbreiding in Europa.

Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Het Voedingscentrum vat de voedingsaanbevelingen voor zwangere mensen van de Gezondheidsraad nog eens samen en geeft daarbij voorbeelden hoe je de adviezen in de praktijk kunt brengen met online tools, supplementen en vermijding van bepaalde stoffen. Voeding Nu dook daarbij nog eens de rapporten in voor verduidelijking en aanvulling.

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Gezondheidsdeskundigen kunnen commentaar leveren op de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Gezondheidsraad (GR) samenstelde voor mensen met een cardiometabole aandoening, met name diabetes type 2 (DM II).