Gezondheidsraad: onduidelijkheid ondervoeding bij ouderen

attachment-80610451-XS

Hoe groot het probleem ondervoeding bij ouderen is en in welke gevallen bijvoeding helpt, is onduidelijk. Daarom is er beter onderzoek nodig om de aanpak van ondervoeding te onderbouwen.

Dit constateert de Gezondheidsraad in zijn advies ‘Ondervoeding bij ouderen’ dat de raad dinsdag aan de minister van VWS aanbood.

 

Alert op tekorten

Ziekenhuizen en zorginstellingen zijn alert op tekorten aan eiwit en energie bij ouderen en geven in dat geval bijvoeding. Ze besteden veel aandacht aan de herkenning en de behandeling. Ondervoeding bij ouderen wordt dan ook gezien als een belangrijk gezondheidsprobleem, terwijl de kennis hierover grote gaten vertoont, aldus de gezondheidsraad.

 

Geen betrouwbare methode

Als iemand langdurig te weinig eiwit en energie binnenkrijgt is dat schadelijk voor de gezondheid. Echter is onduidelijk waar deze grens precies ligt en of er dus sprake is van ondervoeding. Daarnaast is er geen eenduidige definitie van ondervoeding en geen betrouwbare methode om ondervoeding vast te stellen.

 

Wel is er onderzoek dat laat zien dat er een verband is tussen ondervoeding en bijvoorbeeld sterfterisico, maar onbekend is of dat verband oorzakelijk is. Ook over de effectiviteit van voedingsinterventies is nog veel onduidelijk. Of bijvoeding leidt tot gezondheidswinst is volgens de raad dus niet te zeggen.

 

Huidige aanpak

De huidige aanpak van ondervoeding bij ouderen is gebaseerd op het idee dat het altijd zinvol is om ondervoeding te behandelen. Omdat er geen betrouwbare meetmethode is, is de als ondervoed aangemerkte groep ouderen mogelijk te groot. Daardoor kan het zijn dat een aantal ouderen bijvoeding krijgt met extra eiwit en energie zonder dat dit daadwerkelijk bijdraagt aan een betere gezondheid en dat alleen medische behandeling bijvoorbeeld voldoende was.

 

Volgens de Gezondheidsraad is samenwerking tussen instellingen nodig om op dit terrein hoogwaardig onderzoek van voldoende omvang en duur uit te kunnen voeren.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...