Gezondheidsraad presenteert nieuw werkprogramma

attachment-logogr1

De Gezondheidsraad heeft op Prinsjesdag, afgelopen dinsdag 15 september, zijn nieuwe werkprogramma gepresenteerd. Hierin staan de onderwerpen waar de raad het komende jaar onderzoek naar gaat doen en adviezen over gaat geven.

In het werkprogramma 2016 zijn twee voedinggerelateerde onderwerpen opgenomen. Het eerste betreft voeding voor zwangere en lacterende vrouwen en het  andere gaat over het vaststellen van nieuwe voedingsnormen.

Werkprogramma 2016

Al vanaf de conceptie zijn er aangrijpingspunten om de gezondheid van het latere kind te bevorderen. Steeds duidelijker wordt dat goede voeding de eerste 1000 dagen in het leven van groot belang is. De Gezondheidsraad zal de stand van wetenschap op dit gebied in kaart brengen. Op basis van deze analyse zal de raad bestaande voedingsaanbevelingen voor zwangere en lacterende vrouwen en voor 0-2 jarigen beoordelen en specifieke richtlijnen opstellen.

Voedingsnormen

Een vaste activiteit van de Gezondheidsraad is om periodiek na te gaan of de voedingsnormen voor energie en voedingsstoffen aanpassing behoeven, dan wel om nieuwe normen te formuleren. Omdat er veel internationale activiteiten op dit vlak zijn, onder andere bij de European Food Safety Authority (EFSA) en het Amerikaanse Institute of Medicine (IOM), zal de raad bij het afleiden van normen zoveel mogelijk gebruik maken van internationale rapporten over voedingsnormen en -richtlijnen en deze vertalen naar de Nederlandse situatie.


De EFSA rondt naar verwachting eind 2015 haar rapporten over voedingsnormen voor microvoedingsstoffen af. Dat biedt de Gezondheidsraad in 2016 gelegenheid de betreffende normen te evalueren.

Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad is een adviesorgaan met als taak de regering en het parlement te adviseren over het hele spectrum van de volksgezondheid: van gezondheidszorg, preventie en voeding tot leefomgeving, arbeidsomstandigheden en gezondheidsonderzoek. 

Lees verder op Voeding Nu online:

Herziening beeldmerk schijf van vijf meer dan een plaatje

Gezondheidsraad: 14 ziekten toevoegen aan neonatale screeningsprogramma

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Eiwitnorm ouderen

Eiwitnorm ouderen

Uit Voeding Nu 3: De Gezondheidsraad [1] is in maart 2021 uitgekomen met nieuwe voedingsnormen voor eiwit. Voor volwassenen is de aanbevolen hoeveelheid verhoogd van 0,8 g/kg lichaamsgewicht naar 0,83 g/kg lichaamsgewicht. Hiermee is de aanbevolen hoeveelheid gelijkgetrokken met de aanbevolen hoeveelheid die EFSA [2] hanteert. Voor ouderen zijn er...

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

De Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid, ziet geen aanleiding om extra vitamine D-inname te adviseren tegen COVID-19.