Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Beeld: Amina Filkins via Pexels

Twee keer per week vis; foliumzuur en vitamine D slikken; en voldoende calcium, jodium en ijzer consumeren. Zo luidt de kern van een serie voedingsaanbevelingen voor zwangeren die de Gezondheidsraad vandaag presenteert.

Het is voor het eerst dat de Gezondheidsraad (GR) met speciale voedingsaanbevelingen en -normen komt die speciaal gericht zijn op zwangeren. Voeding van goede kwaliteit en variatie zijn voor iedereen aan te bevelen, maar de GR benadrukt in het persbericht dat de adviezen voor zwangeren op enkele vlakken afwijken. Veel van de inhoud van de aanbevelingen en normen is al bekend, maar het blijkt dat veel zwangere mensen het advies over bijvoorbeeld foliumzuur niet opvolgen of er te laat mee starten, aldus de GR.

Met bepaalde andere stoffen moeten zwangeren juist opletten niets of niet te veel ervan binnen te krijgen. Denk daarbij aan cafeïne, alcohol, leverproducten, soja en zoethout. Daarnaast benadrukt de GR de inname van schadelijke stoffen (bijvoorbeeld door verbrand eten) en hygiënemaatregelen om infecties met bijvoorbeeld listeria te voorkomen. 

Om precies te zijn publiceert de raad twee adviezen voor zwangere mensen: een met voedingsaanbevelingen en een met voedingsnormen voor vitamines en mineralen. Het Voedingscentrum heeft beide verwerkt in voorlichting op hun website en in apps, zoals ZwangerHap (productchecker wat zwangeren veilig kunnen eten) en de Eetmeter (online eetdagboek). 

Via de website van de Gezondheidsraad vind je alle publicaties rondom de adviezen, inclusief uitgebreide achtergrondinformatie. 

Voor Voeding Nu 4 sprak hoofdredacteur Angela Jans met professor Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad, over de aanbevelingen: “Het advies is ontzettend goed onderbouwd en kan bijvoorbeeld leiden tot minder vroeggeboorten”, aldus Geleijnse. Het hele artikel lees je in Voeding Nu 4 en via deze link online.

Lees ook
Richtlijnen Gezondheidsraad | Koolhydraatarm niet nodig bij diabetes type 2

Richtlijnen Gezondheidsraad | Koolhydraatarm niet nodig bij diabetes type 2

Ook voor mensen met diabetes type 2 vormen de Richtlijnen goede voeding uit 2015 de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Een koolhydraatbeperkt dieet volgen, wat een trend lijkt te zijn, is niet nodig. Dit schrijft de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op basis van een inventarisatie van wetenschappelijk...

Zwanger en misselijk? Probiotica verlichten mogelijk klachten

Zwanger en misselijk? Probiotica verlichten mogelijk klachten

Probiotica verlichten mogelijk de symptomen van zwangerschapsgerelateerde misselijkheid, braken en verstopping. Dat laten onderzoekers van de UC Davis School of Medicine (Universiteit van Californië) zien in wetenschappelijk tijdschrift Nutrients.

Richtlijnen goede voeding ook voor mensen met diabetes type 2

Richtlijnen goede voeding ook voor mensen met diabetes type 2

De Gezondheidsraad (GR) heeft voedingsadvies uitgebracht voor mensen met diabetes type 2. Voor hen geldt ook dat de Richtlijnen goede voeding een basis vormen voor een gezond en gevarieerd eetpatroon.