Gezondheidsraad publiceert voedingsadvies voor zwangeren

Beeld: Amina Filkins via Pexels

Twee keer per week vis; foliumzuur en vitamine D slikken; en voldoende calcium, jodium en ijzer consumeren. Zo luidt de kern van een serie voedingsaanbevelingen voor zwangeren die de Gezondheidsraad vandaag presenteert.

Het is voor het eerst dat de Gezondheidsraad (GR) met speciale voedingsaanbevelingen en -normen komt die speciaal gericht zijn op zwangeren. Voeding van goede kwaliteit en variatie zijn voor iedereen aan te bevelen, maar de GR benadrukt in het persbericht dat de adviezen voor zwangeren op enkele vlakken afwijken. Veel van de inhoud van de aanbevelingen en normen is al bekend, maar het blijkt dat veel zwangere mensen het advies over bijvoorbeeld foliumzuur niet opvolgen of er te laat mee starten, aldus de GR.

Met bepaalde andere stoffen moeten zwangeren juist opletten niets of niet te veel ervan binnen te krijgen. Denk daarbij aan cafeïne, alcohol, leverproducten, soja en zoethout. Daarnaast benadrukt de GR de inname van schadelijke stoffen (bijvoorbeeld door verbrand eten) en hygiënemaatregelen om infecties met bijvoorbeeld listeria te voorkomen. 

Om precies te zijn publiceert de raad twee adviezen voor zwangere mensen: een met voedingsaanbevelingen en een met voedingsnormen voor vitamines en mineralen. Het Voedingscentrum heeft beide verwerkt in voorlichting op hun website en in apps, zoals ZwangerHap (productchecker wat zwangeren veilig kunnen eten) en de Eetmeter (online eetdagboek). 

Via de website van de Gezondheidsraad vind je alle publicaties rondom de adviezen, inclusief uitgebreide achtergrondinformatie. 

Voor Voeding Nu 4 sprak hoofdredacteur Angela Jans met professor Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad, over de aanbevelingen: “Het advies is ontzettend goed onderbouwd en kan bijvoorbeeld leiden tot minder vroeggeboorten”, aldus Geleijnse. Het hele artikel lees je in Voeding Nu 4 en via deze link online.

Lees ook
Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Voedingscentrum vertaalt voedingsadviezen voor zwangeren naar de praktijk

Het Voedingscentrum vat de voedingsaanbevelingen voor zwangere mensen van de Gezondheidsraad nog eens samen en geeft daarbij voorbeelden hoe je de adviezen in de praktijk kunt brengen met online tools, supplementen en vermijding van bepaalde stoffen. Voeding Nu dook daarbij nog eens de rapporten in voor verduidelijking en aanvulling.

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Concept richtlijnen Gezondheidsraad open voor commentaar

Gezondheidsdeskundigen kunnen commentaar leveren op de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Gezondheidsraad (GR) samenstelde voor mensen met een cardiometabole aandoening, met name diabetes type 2 (DM II).

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Voor het eerst in de geschiedenis komt de Gezondheidsraad met speciale voedingsaanbevelingen en voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangere vrouwen. Een van de opvallende punten: zwangeren wordt aanbevolen meer vis te eten dan de algemene bevolking. Prof. dr. Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad is trots: “Het advies...