‘Gluten niet altijd boosdoener’

attachment-Gluten

De afgelopen tijd is de markt voor glutenvrije producten enorm gegroeid doordat mensen die geen coeliakie hebben deze glutenvrije producten kopen. De vraag is of vermeende klachten over de voeding wel gelinkt moeten worden aan gluten en of consumenten beter af zijn met glutenvrije producten.

Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA (Journal of the American Medical Association),  is er een trend gaande om glutenbevattende producten te vermijden omdat dit slecht voor de gezondheid zou zijn.

Glutenvrij discutabel

Wat veel mensen die glutenvrije producten nemen niet beseffen is dat het gluteneiwit, dat normaal zorgt voor stevigheid en elasticiteit, uit het product is gehaald en is vervangen door andere ingrediënten. De vraag is of deze vervangers als ze meer gegeten worden door mensen zonder coeliakie een beter alternatief voor de gezondheid zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om extra vet of suiker, maar ook om verdikkingsmiddelen zoals xanthaangom.

Groei niet-coeliakie personen

Hoewel het aantal producten zonder gluten hard gegroeid is, is het aantal mensen met coeliakie constant gebleven. Tussen 2009 en 2014 zijn 22 duizend personen in de Verenigde Staten die minimaal zes jaar oud waren getest op coeliakie, het aantal gevallen bleef redelijk stabiel. In de periode van 2009 tot 2010 had 0,70% van de geteste personen coeliakie, in 2011 tot 2012 was dit 0,77% en van 2013 tot 2014 was het aantal 0,58%. Dit werd vergeleken met mensen die een glutenvrij dieet volgen zonder daadwerkelijk coeliakie te hebben. Hun aandeel van de totale bevolking was in de periode van 2009 tot 2010 0,52%, steeg in 201-2012 naar 0,99% en was in 2013-2014 zelfs gegroeid tot 1,69%.

Nocebo effect

De vraag is of er echt fysiek voordeel is te behalen met het consumeren van glutenvrije producten of dat dit een zogeheten nocebo effect is, wat erop neer komt dat men zich klaarblijkelijk beter voelt bij het gebruik van een bepaald product.

Lees ook
Proefdieronderzoek: De neurologie achter een aversie hebben tegen bepaald voedsel

Proefdieronderzoek: De neurologie achter een aversie hebben tegen bepaald voedsel

Een slechte ervaring met voedsel leidt meestal tot een aversie voor het specifieke voedsel. Neurowetenschappers van de Universiteit van Sussex gingen bij slakken na wat daarbij gebeurt in de hersenen. Ze vonden een verband tussen slechte ervaringen en een verandering in de hersenen.Net als veel andere dieren houden slakken van suiker. Zodra zij suiker...

Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Het percentage van de Nederlandse bevolking met overgewicht blijkt het hardst te stijgen in de leeftijdsgroep van 16 tot 20 jaar. Sinds begin jaren tachtig is het percentage met overgewicht binnen deze leeftijdsgroep met maar liefst 154 procent toegenomen.Dat komt naar voren uit een analyse van CBS-gegevens van de periode 1981-2019 door het bedrijf...

Nieuw programma Diabetesfonds gericht op gezonde keuzes

Nieuw programma Diabetesfonds gericht op gezonde keuzes

Een maand lang werken aan een gezondere leefstijl. Dat is doel van het nieuwe programma ‘Voel je lekker en Energiek’ van het Diabetes Fonds en Ekomenu. Het programma hoopt de deelnemers op weg te helpen naar een gezondere leefstijl. Het start op 1 februari en loopt 28 dagen.Onderdeel van het programma is de deelnemers te laten ervaren hoe ze ongezonde...