Goed eten voor een goed microbioom

Hamburger

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker beïnvloedt de darmflora dusdanig dat er eerder ontstekingen in het lichaam ontstaan. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo publiceren onderzoekers van het UMCG in het wetenschappelijk tijdschrift Gut.

De onderzoekers keken naar de wisselwerking tussen voedingsgewoontes, darmbacteriën en darmontstekingen bij mensen met een darmaandoening, zoals de ziekte van Crohn, of het prikkelbaar darmsyndroom en bij mensen met gezonde darmen. Hierbij vulden alle deelnemers een vragenlijst in en werd van hen de ontlasting geanalyseerd.

Het eten en drinken van veel bewerkte voedingsmiddelen en dierlijke producten leidt tot veel ontstekingsstimulerende activiteiten van bacteriën; het nuttigen van veel noten, fruit, groenten en granen leidt juist tot veel ontstekingsremmende activiteiten van bacteriën. Overigens zijn niet alle dierlijke producten minder gezond: vette vis en zuivelproducten als karnemelk en yoghurt hadden juist een ontstekingsremmend effect.

Deze bevindingen tonen volgens de betrokken onderzoekers aan dat aanpassingen in het dieet bij kunnen dragen aan het verminderen van ontstekingsactiviteit in het lichaam. Daarbij is echter (nog) niet duidelijk hoelang het duurt voordat darmbacteriën reageren op veranderingen in het voedingspatroon.

Er is en wordt al wel veel onderzoek gedaan naar de ontstekingsremmende effecten van specifieke nutriënten; minder is er nog bekend over de invloed van voedingsmiddelen en voedingspatronen als geheel op de samenstelling van het microbioom in de darmen.

Lees ook
Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Brein blijft langer jong bij gezond eetpatroon

Ben je 65 jaar en eet je gezond, dan is je cognitieve functie vergelijkbaar met een 63-jarige die minder gezond eet. Daarnaast gaat bij gezonde eters de cognitie langzamer achteruit, blijkt uit een cohortstudie van het RIVM.

Onderzoek gestart naar schending van mensenrechten in tomatenketen

Onderzoek gestart naar schending van mensenrechten in tomatenketen

De FNV en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) doen samen onderzoek naar de risico’s op schendingen van mensenrechten in de productieketen van ingeblikte tomaten.

Boekrecensie: Drankje? van David Nutt

Boekrecensie: Drankje? van David Nutt

Uit Voeding Nu 3: Met zijn boek Drankje? trapt David Nutt tal van open deuren in. Ook zijn afkeer van alcoholgebruik steekt hij – in tegenstelling tot wat hijzelf beweert – niet onder stoelen of banken. Toch is het van oorsprong Britse boek in diverse opzichten een eyeopener.