Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

10 juni 2021 Mischa Brendel
(Copyright: Spoony)

Kinderen met eetproblemen kunnen een gezonder eetpatroon ontwikkelen door het doen van groente-spelletjes, zo blijkt uit een pilotstudie.

De sociale onderneming Spoony startte samen met veertien diëtistenpraktijken en twee ziekenhuizen een pilot met 100 kinderen met eetproblemen, om te onderzoeken of een spelelement kan helpen bij het eten van meer groenten. De resultaten zijn veelbelovend: 85 procent van de diëtisten geeft aan dat de spelletjes kinderen extra hebben gemotiveerd om nieuwe smaken te proberen; ruim driekwart van de kinderen vond het leuk om de recepten zelf te proberen en hebben allemaal de bijbehorende groenten gegeten.

 

Spelletjesdoos

De 100 deelnemende kinderen – in de leeftijd van 4 tot 12 jaar – kampten met verschillende eetproblemen, waaronder overgewicht, ondergewicht, zeer kritisch eetgedrag en buik- en darmklachten. Deze kinderen kregen na een consult een spelletjesdoos mee. Elk spelletje in de doos is gekoppeld aan een gezond recept met groenten, dat kinderen gemakkelijk zelf kunnen bereiden.

De spelletjesdoos biedt waardevolle handvatten voor diëtisten en ouders om hun kinderen meer groenten te laten eten. Zo maken ze het een leuke ervaring om nieuwe dingen te proberen. Als voorbeeld noemt Ilse Westerbeek, kinderarts bij het Amstelland Ziekenhuis het Spoony ganzenbordspel, waarbij een kind op een bepaald vakje niet naar de gevangenis moet, maar een hap soep mag nemen. De kinderen vinden dit leuk om te doen.

 Lees verder onder de video

Urgente kwestie

Dat het aanpakken van de eetproblemen een urgente kwestie is, blijkt wel uit de cijfers. Westerbeek: “Op dit moment heeft één op de acht kinderen in Nederland overgewicht; 95 procent van de kinderen eet op dit moment te weinig groenten. En dat is zorgwekkend, daar moeten we wat mee.”

Ook de ouders van de kinderen die aan de pilot deelnamen reageren positief: 91 procent van de ouders vindt het leuk om als gezin met de spelletjesdoos aan de slag te gaan; 78 procent geeft aan dat hun kind er plezier in heeft om de recepten te maken, wat heeft geholpen bij het proeven van nieuwe smaken. Ook leidde het regelmatig tot leuke en leerzame gesprekken over eten (66 procent). Het overgrote deel van de ouders (84 procent) adviseert de doos dan ook aan andere ouders die kinderen met eetproblemen hebben aan.

 

Verder ontwikkelen

Gezien de positieve resultaten van de pilot hoopt Spoony dat zorgverzekeraars, onderzoekers, diëtisten en mogelijke subsidieverstrekkers zich bij het initiatief aansluiten om de spelletjesdoos verder te ontwikkelen als effectief hulpmiddel bij kinderen met eetproblemen.

Altijd op de hoogte blijven?