Groentecongres: oplossingen voor meer groenteconsumptie

attachment-DSC-0002

Volwassenen en kinderen halen bij lange na niet de aanbevolen hoeveelheid groente. Op het nationaal Groentecongres in Rotterdam droegen experts oplossingen aan om de groenteconsumptie te verhogen.

‘Hoe kunnen we met z’n alle ervoor zorgen dat er meer groente wordt gegeten?’ Die vraag stond centraal tijdens het nationale tijdens het congres dat 26 maart plaatsvond.

 

Te weinig groente

Van de kinderen tussen de 7 en 18 jaar eet slecht 1% de aanbevolen hoeveelheid groente. Van de volwassenen tot 68 jaar eet 3-14% van alle mannen en vrouwen de aanbevolen hoeveelheid groente.

 

Relatie met groente

Een oplossing die Ben van Ommen, TNO, Principal Scientist Systems Biology, noemt is: ‘Voeding vergroot de veerkracht (een systeem dat op alle facetten optimaal werkt) en een veerkrachtig persoon eet meer groente en fruit. Het is nodig dat we zelf een relatie hebben met voeding, bijvoorbeeld door zelf groenten te kweken. Ook moeten we een gezondheidseconomie worden die services verleent in plaats van een productie; een supermarkt die persoonlijke aanbiedingen maakt op basis van jouw gezondheidsdata bijvoorbeeld.’

 

Relevantie

‘Je moet mensen zelf laten ervaren wat groenten en fruit eten met je doet, het tastbaar maken. De relevantie is van belang,’ aldus Martijn van Beek, oprichter en directeur van de stichting Voeding Leeft. ‘Ook is een goed marktonderzoek nodig naar waarom mensen wél groenten en fruit eten.’

 

Marketing

Tijdens een talkshow kwamen ook nog enkele oplossingen aan bod. Zo kan de marketing van groenten beter, kunnen bekende Nederlanders worden gebruikt om groenteconsumptie te stimuleren en zouden ouders meer een voorbeeldfunctie moeten zijn.

 

Kinderen

Ook naar de mening van kinderen werd gevraagd tijdens het congres. Dit was in samenwerking met Missing Chapter Foundation. Enkele oplossingen die werden genoemd waren: een groot bord nemen wanneer je groente opschept, een rooster maken wanneer je ongezonde producten mag eten, minder reclame voor snoep maken, een groente-automaat, groente bij de kassa leggen en groente en fruit goedkoper maken. 

 

Voeding als medicijn

Volgens Van Ommen is in de toekomst ieders DNA en persoonlijke metabole kaart bekend. Mensen weten dan precies welk voedsel bij hun lichaam past, in combinatie met actuele gegevens over hun levensfase, leefstijl en conditie.

 

Van Ommen vindt het belangrijk dat mensen weten welke voeding ze nodig hebben. ‘Voedingsstoffen zorgen ervoor dat lichaamsprocessen worden geoptimaliseerd. Ze ‘’smeren’’ het systeem. Medicijnen daarentegen drukken het systeem in, het wordt platgedrukt.’ Daar is Van Beek, het mee eens. ‘De missie van huisartsen is dat voeding als medicijn moet worden gezien. De eerste keuze is voeding en daarna komt pas het medicijn. In die volgorde.’

 

Voor de conceptie

Prof. Regine Steegers-Theunissen van het Erasmus MC haalt aan dat de eetgewoonten van de ouders al 14 weken voor de conceptie het hele leven van hun ongeboren kind kan beïnvloeden. ‘Foliumzuur is al voor de zwangerschap een heel belangrijke vitamine. Groenten zijn een bron van foliumzuur.’ Volgens Steegers-Theunissen is het daarom van belang dat zwangeren voldoende groenten eten en dat ze kunnen worden gecoacht op een beter voedingspatroon. Daarvoor is de site www.slimmerzwangerworden.nl.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Consumptie ‘ongezonde’ voedingsmiddelen gestegen

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Slasoorten stammen af van 6.000 jaar oude plant

Slasoorten stammen af van 6.000 jaar oude plant

De sla die wij tegenwoordig eten, stamt af van wilde plantjes die 6.000 jaar geleden in de Kaukasus groeiden.

HAK stapt in vers

HAK stapt in vers

Groenteverwerker HAK wil consumenten meer groente laten eten. Dat doet het bedrijf door nieuwe eetmomenten buiten de avondmaaltijd te creëren.