Groenteconsumptie iets verhoogd bij peuters door keuzemogelijkheid

attachment-kinderen-groenten-eten

Peuters die tijdens het eten mogen kiezen uit verschillende groenten, eten iets meer groenten dan peuters zonder keuzemogelijkheid. Dat blijkt uit een maaltijdexperiment in 70 huishoudens. Het onderzoek is recent gepubliceerd in Appetite.

De groenteconsumptie van kinderen is nog steeds ver onder de aanbeveling en het stimuleren van hun inname is een uitdaging voor zorgverleners, volgens de onderzoekers.

 

Groenteconsumptie

Peuters die mogen kiezen, aten iets meer groenten (58 gram) dan kinderen zonder keuzevrijheid (49 gram). Onderzoeker Victoire de Wild verwacht een groter effect bij oudere kinderen. Volgens De Wild zijn zij verder in hun ontwikkeling, hebben ze minder moeite met kiezen en profiteren ze dus meer van keuzevrijheid, zo vertelt zij in het blad Resource.

 

Methode

Voor het experiment werden 70 kinderen tussen de twee en zes jaar gevolgd. De kinderen aten verdeeld over twaalf maaltijden erwten, sperziebonen, wortels, bloemkool, broccoli en snijbonen. Dit zijn volgens de onderzoekers vertrouwde groenten voor kinderen. De helft van de groep mocht elke maaltijd kiezen uit twee groentes, de andere helft niet. De groenteconsumptie werd gemeten door middel van het wegen van de borden groenten voor en na het experiment.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Groentecongres: oplossingen voor meer groenteconsumptie

Lees ook
PlantLab verviervoudigt oppervlakte productielocatie

PlantLab verviervoudigt oppervlakte productielocatie

Vanaf november 2021 breidt scale-up PlantLab uit met 11.000 vierkante meter indoor farm in Amsterdam. Op de locatie worden groenten en kruiden geteeld onder gecontroleerde, ideale omstandigheden.

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Bij HAN University of Applied Sciences start 16 december de vernieuwde post-HBO cursus Kindervoeding en kinderdiëtetiek voor diëtisten en verwante professionals.

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Die vraag proberen Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo met ‘ja’ te beantwoorden in een nieuwe samenwerking, waarin ze met innovatieve oplossingen verse groente langer houdbaar willen maken.