GroentenFruit Huis wil lager btw-tarief op groenten en fruit

6 oktober 2020

GroentenFruit Huis, brancheorganisatie van groente- en fruitbedrijven, pleit voor een lager btw-tarief voor groenten en fruit. Ze vragen hiermee om een investering in een gezonde toekomst. De gedachte is dat het bevorderen van een gezond eetpatroon zich terugverdient.

Vandaag bieden GroentenFruit Huis, het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en de coalitie Gezonde Boodschappen, het manifest 'Investeren in een gezonde toekomst' aan, aan de Tweede Kamer. Het manifest wordt later deze week aangeboden aan staatssecretaris Blokhuis. De aanbieders doen een urgente oproep voor een lager btw-tarief op groenten en fruit.

Btw-mogelijkheden

Op verzoek van de branchevereniging stelde Redmar Wolf, hoogleraar Algemeen Belastingrecht, een memorandum op waarin hij uitlegt dat het belastingrecht de mogelijkheid biedt om het btw-tarief op groenten en fruit te verlagen. ‘Groenten en fruit lenen zich bij uitstek voor een dergelijk experiment. Kwalificatieproblemen zijn niet te verwachten, een aanzienlijke gezondheidswinst is dat wel. Een lager btw-tarief voor groenten en fruit leidt tot gezondere keuzes en een weerbaardere bevolking’, aldus Wolf.

Btw-verhoging zorgt voor barrière

Volgens GroentenFruit Huis heeft de btw-verhoging van 6 naar 9 procent sinds afgelopen januari de barrière voor veel Nederlanders om te kiezen voor groenten en fruit verder verhoogd. Dit treft volgens hen vooral de lagere inkomensgroep die steeds meer op achterstand raakt. Uit eerder onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de branchevereniging, blijkt dat zo'n 18% van de consumenten aangeeft minder fruit te kopen als gevolg van de btw-verhoging. 14% koopt minder groenten.

Verlagen btw-tarief groenten en fruit

Volgens GroentenFruit Huis heeft een gezonde leefstijl grote meerwaarde voor onze samenleving. De ontwikkelingen rondom de coronacrisis zien zij hiervoor als bewijs. Zij stellen dat recente ontwikkelingen en inzichten vragen om directe en werkende maatregelen. Daarom pleit de organisatie samen met de overige ondertekenaars van het manifest, voor een lager btw-tarief op groenten en fruit. Volgens hen is het verlagen van de belasting op groenten en fruit de meest eenvoudig te implementeren leefstijlinterventie op korte termijn.

Investeren in een gezonde leefstijl

Ook vragen GroentenFruit Huis, het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en de coalitie Gezonde Boodschappen de politieke partijen om inzet op de verhoging van de consumptie van groenten en fruit als speerpunt mee te nemen in hun partijcampagne. De organisaties vragen om te investeren in een gezonde toekomst, want volgens hen verdient een gezond eetpatroon zich terug.

Altijd op de hoogte blijven?