‘Groter verzadigingsgevoel door koolhydraten bij de avondmaaltijd’

attachment-koolhydraten

Een energiebeperkt dieet waarbij koolhydraten alleen bij het avondeten gegeten mogen worden kan gezondheidsvoordelen opleveren voor mensen met ernstig overgewicht.

Dit concludeert onderzoekstudent Sigal Sofer van de Hebrew universiteit. De student werd begeleid door professor Zecharia Madar. Het onderzoek is gepubliceerd in twee vakbladen: Obesity en in Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.

 

De 63 deelnemers, met een BMI hoger dan 30, werden in twee groepen verdeeld. Beide groepen kregen een zelfde dieet van 1500 calorieën (20% eiwit, 30–35% vet, 45–50% koolhydraten).

De controlegroep mocht verspreid over de dag koolhydraten eten. De experimentele groep alleen bij het avondeten.

 

Minder honger

Aan de hand van vragenlijsten concludeerden de onderzoekers na zes maanden dat de experimentele groep minder honger aangaf dan de controlegroep. Daarnaast waren ook de antropometrische gegevens, zoals gewicht en buikomvang, verbeterd ten opzichte van de controlegroep. De experimentele groep bleek in de avond minder hongerig te zijn in vergelijking met de controlegroep. Dit was terug te zien in de gemeten hormoonspiegels.

 

Volgens Madar kan dit dieet mogelijk uitkomst bieden voor mensen die moeite hebben om diëten vol te houden. Dit onderzoek suggereert dat er een gezondheidsvoordelen zijn voor mensen met obesitas en risico hart- en vaatziekten om koolhydraten alleen in de avond te eten, schrijft Madar.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Koolhydraatarm dieet verhoogt cholesterolgehalte

Hogere smaakintensiteit leidt tot snellere verzadiging

Meer over
Lees ook
Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina heeft voor het eerst een trendrapport gemaakt voor het jaar 2019-2020. Hieruit komen drie hoofdtrends en ook een aantal microtrends naar voren. Wat waren de bevindingen van het Nederlandse zuivelbedrijf?Elk jaar worden verschillende trends voor de voedingsmiddelenindustrie op een rijtje gezet voor het volgende jaar. Voor het eerst heeft...

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019 in de verkiezing van Wakker Dier. De supermarktketen kreeg 7.000 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.Albert Heijn kreeg zijn nominatie vanwege de verpakking van de AH kip, waarop staat dat de kip ‘meer ruimte’ heeft. Volgens Wakker Dier geeft de supermarktketen haar kippen echter de minste ruimte,...