‘Groter verzadigingsgevoel door koolhydraten bij de avondmaaltijd’

attachment-koolhydraten

Een energiebeperkt dieet waarbij koolhydraten alleen bij het avondeten gegeten mogen worden kan gezondheidsvoordelen opleveren voor mensen met ernstig overgewicht.

Dit concludeert onderzoekstudent Sigal Sofer van de Hebrew universiteit. De student werd begeleid door professor Zecharia Madar. Het onderzoek is gepubliceerd in twee vakbladen: Obesity en in Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.

 

De 63 deelnemers, met een BMI hoger dan 30, werden in twee groepen verdeeld. Beide groepen kregen een zelfde dieet van 1500 calorieën (20% eiwit, 30–35% vet, 45–50% koolhydraten).

De controlegroep mocht verspreid over de dag koolhydraten eten. De experimentele groep alleen bij het avondeten.

 

Minder honger

Aan de hand van vragenlijsten concludeerden de onderzoekers na zes maanden dat de experimentele groep minder honger aangaf dan de controlegroep. Daarnaast waren ook de antropometrische gegevens, zoals gewicht en buikomvang, verbeterd ten opzichte van de controlegroep. De experimentele groep bleek in de avond minder hongerig te zijn in vergelijking met de controlegroep. Dit was terug te zien in de gemeten hormoonspiegels.

 

Volgens Madar kan dit dieet mogelijk uitkomst bieden voor mensen die moeite hebben om diëten vol te houden. Dit onderzoek suggereert dat er een gezondheidsvoordelen zijn voor mensen met obesitas en risico hart- en vaatziekten om koolhydraten alleen in de avond te eten, schrijft Madar.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Koolhydraatarm dieet verhoogt cholesterolgehalte

Hogere smaakintensiteit leidt tot snellere verzadiging

Meer over
Lees ook
Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Bij AH-zusterbedrijf Delhaize is deze week een loyalityprogramma van start gegaan waarbij klanten korting krijgen op producten met een Nutri-Score A of B.Het programma is gekoppeld aan de Plus-klantenkaart van de keten, schrijft Distrifood. Vanaf vandaag tot en met 31 december krijgen klanten op vertoon van de kaart in alle supermarkten en online 20...

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed...

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Start-up Meet Jack en vleesproducent Bolscher werken per september samen aan de productie en verkoop van vegan jackfruitproducten.Jackfruit is een vrucht die snel groeit, weinig water verbruikt en pesticiden afstoot. Het vruchtvlees van jackfruit is eetbaar en heeft een stevige bite. Meet Jack Meet Jack ontwikkelde de afgelopen twee jaar verschillende...