‘Groter verzadigingsgevoel door koolhydraten bij de avondmaaltijd’

attachment-koolhydraten

Een energiebeperkt dieet waarbij koolhydraten alleen bij het avondeten gegeten mogen worden kan gezondheidsvoordelen opleveren voor mensen met ernstig overgewicht.

Dit concludeert onderzoekstudent Sigal Sofer van de Hebrew universiteit. De student werd begeleid door professor Zecharia Madar. Het onderzoek is gepubliceerd in twee vakbladen: Obesity en in Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.

 

De 63 deelnemers, met een BMI hoger dan 30, werden in twee groepen verdeeld. Beide groepen kregen een zelfde dieet van 1500 calorieën (20% eiwit, 30–35% vet, 45–50% koolhydraten).

De controlegroep mocht verspreid over de dag koolhydraten eten. De experimentele groep alleen bij het avondeten.

 

Minder honger

Aan de hand van vragenlijsten concludeerden de onderzoekers na zes maanden dat de experimentele groep minder honger aangaf dan de controlegroep. Daarnaast waren ook de antropometrische gegevens, zoals gewicht en buikomvang, verbeterd ten opzichte van de controlegroep. De experimentele groep bleek in de avond minder hongerig te zijn in vergelijking met de controlegroep. Dit was terug te zien in de gemeten hormoonspiegels.

 

Volgens Madar kan dit dieet mogelijk uitkomst bieden voor mensen die moeite hebben om diëten vol te houden. Dit onderzoek suggereert dat er een gezondheidsvoordelen zijn voor mensen met obesitas en risico hart- en vaatziekten om koolhydraten alleen in de avond te eten, schrijft Madar.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Koolhydraatarm dieet verhoogt cholesterolgehalte

Hogere smaakintensiteit leidt tot snellere verzadiging

Meer over
Lees ook
Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...