‘Groter verzadigingsgevoel door koolhydraten bij de avondmaaltijd’

attachment-koolhydraten

Een energiebeperkt dieet waarbij koolhydraten alleen bij het avondeten gegeten mogen worden kan gezondheidsvoordelen opleveren voor mensen met ernstig overgewicht.

Dit concludeert onderzoekstudent Sigal Sofer van de Hebrew universiteit. De student werd begeleid door professor Zecharia Madar. Het onderzoek is gepubliceerd in twee vakbladen: Obesity en in Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.

 

De 63 deelnemers, met een BMI hoger dan 30, werden in twee groepen verdeeld. Beide groepen kregen een zelfde dieet van 1500 calorieën (20% eiwit, 30–35% vet, 45–50% koolhydraten).

De controlegroep mocht verspreid over de dag koolhydraten eten. De experimentele groep alleen bij het avondeten.

 

Minder honger

Aan de hand van vragenlijsten concludeerden de onderzoekers na zes maanden dat de experimentele groep minder honger aangaf dan de controlegroep. Daarnaast waren ook de antropometrische gegevens, zoals gewicht en buikomvang, verbeterd ten opzichte van de controlegroep. De experimentele groep bleek in de avond minder hongerig te zijn in vergelijking met de controlegroep. Dit was terug te zien in de gemeten hormoonspiegels.

 

Volgens Madar kan dit dieet mogelijk uitkomst bieden voor mensen die moeite hebben om diëten vol te houden. Dit onderzoek suggereert dat er een gezondheidsvoordelen zijn voor mensen met obesitas en risico hart- en vaatziekten om koolhydraten alleen in de avond te eten, schrijft Madar.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Koolhydraatarm dieet verhoogt cholesterolgehalte

Hogere smaakintensiteit leidt tot snellere verzadiging

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...