HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

chickpeas-4396439_1920

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.

Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode nog meer kennis krijgen over de condities waaronder grootschalige teelt van kikkererwten in ons land mogelijk zou kunnen zijn.

‘Hollandse kikkererwt’

HAK is in de zomer van 2018 gestart met de ‘Hollandse kikkererwt’ proef. Deze zomer was uitzonderlijk warm en droog. Als gevolg van die weersomstandigheden was de opbrengst van de kikkererwten 3500 kilo per hectare. Dat is 15% boven de gemiddelde gewasopbrengst.

Twee hectare

Voor de ‘Hollandse kikkererwt’ proeven werkt HAK samen met teler Pieter Risseeuw uit Schoondijke en peulvruchten- en bonenspecialist Termont en Thomaes. Risseeuw plantte twee hectare van de Hollandse kikkererwten. De kikkererwt groeit normaal gesproken alleen in het buitenland, in warmere klimaten.

Volop leren

Volgens Risseeuw is het nog te vroeg om te zeggen of teelt op grote schaal mogelijk is. Volgens hem ziet het er wel positief uit: “We zijn nog volop aan het leren en weten nog niet goed hoe de plant zal reageren op meer vocht of lagere temperaturen, waar de kikkererwt gevoelig voor is.”

“We zaaien nu een ras wat Canadese telers gebruiken, maar het kan best zijn dat kikkererwtenrassen uit andere landen betere resultaten opleveren, bijvoorbeeld in een natte Hollandse zomer. Ook hebben we tijdens de eerste proef een aantal dingen ontdekt die we dit jaar willen toepassen,” gaat Risseeuw verder.

Rode kidneyboon

HAK wil zoveel mogelijk groente en peulvruchten van eigen bodem gebruiken en experimenteert daarom al langer met ‘buitenlandse’ bonensoorten in Zeeuws-Vlaanderen. Volgens Adri den Dekker, directeur inkoop en landbouw bij HAK, is de teelt van rode kidneybonen al behoorlijk succesvol. HAK experimenteert met meer peulvruchten.

“Zoveel mogelijk lokale teelt is een van de pijlers onder onze duurzaamheidsaanpak genaamd ‘De Groene Keuken van HAK’. Daarom zijn we nauw betrokken bij het experimenteren met nieuwe peulvruchten van eigen bodem,” vertelt Den Dekker.

Zeeuws-Vlaanderen

Ben Thomaes, directeur van Termont en Thomaes, legt uit waarom in Zeeuws-Vlaanderen geteeld wordt: “We hebben hier veel vruchtbare ‘jonge’ grond, die nog maar een paar honderd jaar bestaat. Daarnaast is de zee nooit ver weg, waardoor de temperaturen gematigd zijn met tegelijkertijd veel zon.”

“Kikkererwten vragen om veel warmte voor een goede afrijping. Die is nodig om ervoor te zorgen dat de erwt voldoende stevig wordt. Je kunt niet teveel regen hebben omdat je anders snel met schimmelvorming te maken krijgt. Afgelopen jaar, geholpen door de lang aanhoudende warmte, is onze eerste oogst echt goed gelukt,” gaat Thomaes verder.

Plantaardige eiwitten

Volgens Thomaes is de kikkererwt pas de laatste jaren populair bij consumenten. “Ik wijt dit deels aan de populariteit van een meer plantaardig eetpatroon. Kikkererwten bevatten een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten en passen dus uitermate goed in een vegetarische of vegan lifestyle.”

Zusterblad VMT schreef eerder over de Nederlandse teelt van HAK:

 
Lees ook
Leestip: The omnivore's dilemma door Michael Pollan

Leestip: The omnivore's dilemma door Michael Pollan

Tijdens de zomerperiode deelt de redactie van Voeding Nu elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we het boek The omnivore’s dilemma van Michael Pollan.

Duurzame diepvriesmaaltijd-leverancier Freasy krijgt investering

Duurzame diepvriesmaaltijd-leverancier Freasy krijgt investering

Freasy, verstrekker van kant-en-klare diepvriesmaaltijden, ontvangt groeikapitaal om de online verkoop verder op te schalen. Het is de eerste investeringsronde voor het Rotterdamse bedrijf.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”