HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK-Nutriscore_Verpakking_LR

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.

Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed scoren op de Nutri-Score, het zijn namelijk groenten. Ook heeft HAK de afgelopen jaren erg hard gewerkt om haar producten aan te passen door bijvoorbeeld suiker en zout te reduceren.

In België voert HAK de Nutri-Score al op haar producten. In Nederland ziet HAK het logo als een belangrijk hulpmiddel om groenteconsumptie te stimuleren. Door het logo al te gaan voeren wacht HAK niet op de overheid die pas dit najaar een beslissing neemt over het voedselkeuzelogo.

HAK-300x246 Producten

HAK zet de Nutri-Score op al haar producten en laat de producten geleidelijk instromen in de supermarktschappen. Op haar website vermeldt de groente en peulvruchtenfabrikant voor al haar producten de bijbehorende Nutri-Score. Ook legt zij de werking van de Nutri-Score hier uit.

Voedingswaarden

In mei kondigde HAK al aan per september de Nutri-Score te vermelden op haar producten. Diverse fabrikanten, supermarkten en consumentenorganisaties hebben inmiddels hun voorkeur uitgesproken voor het voedselkeuzelogo. Volgens velen is Nutri-Score het enige voedselkeuzelogo dat kijkt naar de totale voedingswaarden van een product.

Toenemende groenteconsumptie

Timo Hoogeboom, CEO van HAK, denkt dat het invoeren van de Nutri-Score zal leiden tot een toenemende groenteconsumptie: “Het logo kan een maatschappelijke impact hebben en consumenten helpen meer groenten te eten. De meeste mensen eten namelijk niet elke dag (verse) groenten.”

“Nutri-Score kan je echt helpen een gezonde keuze te maken als je kiest voor groenten in pot, peulvruchten uit stazak of een ander gemaksproduct met groenten en/of peulvruchten. Je ziet als consument in één oogopslag dat die producten met een A of B ook gezond zijn en dus een goed alternatief kunnen zijn als onderdeel van een maaltijd.”

Achterstand

“Er is in Nederland sprake van een achterblijvende groenteconsumptie ten opzichte van de voorgeschreven norm van 250 gram per dag. Dat is een probleem en dus een uiterst relevant maatschappelijk thema. Om die reden alleen al kunnen consumenten hulp gebruiken die hen aanzet tot het eten van meer groenten,” gaat Hoogeboom verder. “En wij zien het als onze missie om daar een voortrekkersrol in te vervullen.”

Effectiviteit

Dat Nutri-Score effectief is hebben inmiddels verschillende onderzoeken aangetoond. Een Frans onderzoek toonde aan dat Nutri-Score als beste naar voren komt in een vergelijkend onderzoek tussen twaalf landen. In Nederland werd een soortgelijk onderzoek gedaan wat hetzelfde resultaat gaf.

Staatssecretaris Blokhuis

Hoogeboom hoopt dat staatssecretaris Blokhuis uiteindelijk ook voor Nutri-Score kiest. “Het logo helpt mensen eveneens te kiezen voor producten met een hoger gehalte aan groenten, vezels en eiwitten. We vertrouwen nu echt op het gezonde verstand van staatssecretaris Blokhuis.”

“Wij hopen dat hij kiest voor een logo dat wetenschappelijk onderbouwd is. Dat zijn werking heeft voor het doel waarvoor het is ontwikkeld; verantwoorde en gezonde productkeuzes maken.”

Europa

Het voedingskeuzelogo is inmiddels goedgekeurd in Frankrijk, Spanje, België en Zwitserland. Duitsland heeft nog geen keuze gemaakt. Het logo is in geen van deze landen verplicht. Wel startte de Consumentenbond, in samenwerking met zusterorganisaties uit zes andere landen, recentelijk een burgerinitiatief.

Met dit burgerinitiatief wil zij een miljoen handtekeningen verzamelen in Europa om zo de verplichting van Nutri-Score bij de Europese Commissie in behandeling te laten nemen. Hoogeboom: “Wij hebben helemaal niets tegen zo’n verplichting. Maar het belangrijkste nu is dat Nederland kiest voor het meest effectieve logo en dat is wat ons betreft de Nutri-Score.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Klanten van Picnic eten steeds gevarieerder en bestellen veel groente

Klanten van Picnic eten steeds gevarieerder en bestellen veel groente

Klanten van online supermarkt Picnic bestelden afgelopen jaar steeds vaker buitenlandse producten zoals mozzarella, mini Turkse pizza’s en knoflooksaus. Wel blijft de top drie van meest verkochte producten in 2022 hetzelfde als die van het voorgaande jaar.

Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting

Nutri-Score kan nuttige aanvulling zijn op voedingsvoorlichting

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score kan een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande voedingsvoorlichting, zegt de Gezondheidsraad. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die met de huidige voorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker een ongezond voedingspatroon hebben. Het logo heeft wel tekortkomingen die volgens de Gezondheidsraad voortvarend...

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.