Hak schaalt lokale teelt kidneybonen verder op

Timo-Hoogeboom-Hak-A1200x800

Groente- en peulvruchtenfabrikant Hak haalt dit jaar een kwart van zijn behoefte aan grote kidneybonen van Nederlandse bodem. Dat is een verdubbeling van het volume ten opzichte van vorig jaar. Hak wil de teelt en verwerking van lokaal geteelde kidneybonen de komende jaren stapsgewijs opschroeven.

Dat meldt de producent in een persbericht. Hak experimenteert nu met het verbouwen van Zeeuwse kidneybonen. Na een aantal testjaren was 2018 het eerste echte oogstjaar.

Hollandse kidneyboon kan zich meten met Amerikaanse

Van oudsher komen exotische bonensoorten zoals kidneybonen uit Noord-Amerika. Ze zijn lastig in het Nederlandse klimaat te verbouwen. Traditiegetrouw gedijen bruine bonen en kapucijners het beste op Nederlandse bodem. Deze worden vooral in Zeeland verbouwd. Toch kan Hollandse kidneyboon zich volgens Hak meten met die uit Amerika, alleen is de oogstopbrengst per hectare wat minder.

attachment-HAK-300x143 Kikkererwten en zwarte bonen

Ook test Hak op dit moment andere soorten exotische peulvruchten zoals kikkererwten en zwarte bonen in Zeeuws-Vlaanderen. Hoewel de test-oogstresultaten qua opbrengst en kwaliteit nog wat wisselend zijn, worden deze nog een aantal jaar gecontinueerd en bij succes verder opgeschaald.

Lokale teelt

‘Wij halen op dit moment al minimaal 85 procent van onze groenten en peulvruchten van dichtbij. Dat wil zeggen binnen een straal van 125 km van de fabriek in Giessen’, zegt Marko Wolthuis, fieldman en agrotechnoloog van Hak. ‘En ons streven is ook zoveel mogelijk van de exotische bonensoorten hier te telen. Dat we binnen vijf jaar na aanvang van de eerste testen 25 procent van onze kidneybonen uit Nederland halen, sterkt ons in de gedachte dat we de door ons zo gewilde lokale teelt verder kunnen gaan opschalen. Maar voorzichtigheid is geboden, we blijven afhankelijk van moeder natuur.’

Hak is bereid hogere kostprijs te betalen

Hak zet al jaren in op het stimuleren van lokale teelt in Nederland. Het bedrijf is daarvoor indien nodig bereid wat meer te betalen. ‘De grote kidneybonen die we nu in Zeeuws-Vlaanderen laten telen zijn dit jaar door slechte oogsten in Noord-Amerika toevallig niet duurder dan de kidneybonen die we daar vandaan halen. Maar die situatie is elk jaar anders. Mits de kwaliteit het toelaat zullen we altijd lokale teelt voorrang geven, ook al lijdt dat tot een wat hogere kostprijs’, aldus Wolthuis. Dit past in het Groene Normaal, het pleidooi dat HAK in juni landelijk publiceerde om naast meer plantaardig, ook meer lokaal te telen en te consumeren.

kidneybonen-300x199 Voldoende water in zaaiperiode nodig

Volgens teler Tonny de Koeijer, lid van boerencoöperatie CZAV, is zijn oogst dit jaar goed voor een productie van enkele tientallen tonnen. ‘De start was dit jaar echter wel lastig. Door het uitblijven van regen in het voorjaar konden we namelijk pas in mei gaan zaaien. Alle gewassen, en dat geldt zeker ook voor de kidneybonen, hebben op z’n tijd voldoende water nodig. Vooral voldoende vocht tijdens de zaaiperiode is heel belangrijk. Als de zaadjes gekiemd zijn, hun kopjes boven de grond komen en er valt af en toe wat regen, dan is er een basis voor een mooie teelt.

Beregenen in Zeeland is lastig vanwege een gebrek aan voldoende zoet water. Maar als je zoals dit jaar in mei en juni  eenmaal regen hebt gehad, dan komt het toch wel weer goed. Het ras kidneybonen dat we gebruiken heeft daarna niet meer zo veel last van de droogte, ook als die zoals nu langere tijd aanhoudt. En dat is overigens het mooie aan alle bonensoorten: ze hebben maar weinig water nodig’.

Lees ook
Drenthe wordt experimenteergebied voor duurzame landbouw

Drenthe wordt experimenteergebied voor duurzame landbouw

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Drenthe aangewezen als gebied om met het verduurzamen van de landbouw te experimenteren.

“Duurzame voedingspatronen hier, moeten ook rekening houden met een beter milieu daar”

“Duurzame voedingspatronen hier, moeten ook rekening houden met een beter milieu daar”

Minder voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong eten kan een weldaad zijn voor het milieu. Maar wat zijn de eventuele milieu-effecten van meer plantaardige voedingsmiddelen?

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

De Tweede Kamer neemt vier moties aan ter bevordering van biologische landbouw en voeding. Op 25 mei kreeg de motie van D66 en CDA voor een ‘supermarkten convenant’ steun vanuit de ruime meerderheid. De Kamer steunt ook voorstellen om biologische landbouw en bloembollenteelt aantrekkelijker te maken.