HAK werkt aan ‘intelligent groentebord’ voor kinderen

attachment-kinderen-en-spruiten-nog-1

HAK werkt aan de ontwikkeling van een ‘intelligent groentebord’ om kinderen meer groenten te laten eten. De groentefabrikant wil met dit bord de helpende hand bieden aan kinderen en ouders.

Het bord, dat vanaf begin 2021 op de markt komt, gaat binnenkort in Nederland in productie. Bij de ontwikkeling van het bord heeft HAK zich onder meer gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Zo heeft Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van HAK literatuuronderzoek gedaan naar de mogelijkheden van zintuigelijke beïnvloeding van ons onderbewuste eetgedrag, in het bijzonder de rol van het bord waarvan wordt gegeten in relatie tot het eten van groenten.

Het ontwerp

Volgens HAK en de betrokken experts waaronder een voedingsdeskundige en industrieel ontwerpers, is het intelligente bord een ontwerpmix van vorm, grootte, volume, materiaal, kleur, indeling en positionering van de groenten versus andere ingrediënten die de onbewuste keuzes van het eetgedrag van kinderen positief kunnen beïnvloeden.

Begin 2021 presenteert HAK onderliggende inzichten, prototypes en het definitieve ontwerp van het bord dat dan op de markt komt.

Groenteconsumptie kinderen tussen 4-8 jaar serieus probleem

Uit recent onderzoek blijkt dat veel ouders gedoe, en soms zelfs de strijd, ervaren om kinderen met name in de leeftijd van 4-8 jaar, dagelijks een voldoende hoeveelheid en variatie groenten te laten eten. In de praktijk blijken kinderen gemiddeld niet boven de 73 gram/dag groenten uit te komen. De gezondheidsrichtlijnen adviseren daarentegen 100-150 gram groenten per dag voor kinderen in die leeftijdsgroep. Daarnaast eet 40% minder dan vijf dagen per week groenten.

Jong geleerd, oud gedaan

Volgens HAK levert de consumptie van groenten in de eerste tien levensjaren een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen van een gezond eetpatroon van het kind. Vanuit het adagium jong geleerd, is oud gedaan, is het volgens de producent logisch dat het eetgedrag van kinderen uiteindelijk ook invloed heeft op wat ze op volwassen leeftijd eten. Onderzoek wijst uit dat de dagelijkse groenteconsumptie van volwassenen met gemiddeld 131 gr./dag net iets meer is dan de helft van de door het Voedingscentrum voorgeschreven hoeveelheid (250 gr/dag). Hiermee zit Nederland ver onder het Europees gemiddelde.

Mirjam van Delft, voedingsdeskundige, kinderdiëtist en onderdeel van het projectteam, zegt: ‘Het eten van te weinig groente ontstaat vaak in de peutertijd. De overgang van gepureerd voedsel naar ‘mee eten met de pot’ kan hierin een struikelblok zijn. Met name groente wordt dan niet, of in kleinere hoeveelheden gegeten. En dit werkt weer vaak door als het kind ouder wordt. Hoe eerder een kind (ongemerkt) groente eet, hoe makkelijker dit ook later zal gaan.’

Waarom groente zo belangrijk is

De inname van voldoende groente is volgens HAK belangrijk omdat het een bron is van vitaminen, mineralen en vezels. Op de korte termijn heeft dit een positieve invloed op de stoelgang en het verzadigingsgevoel, op de lange termijn hangt het samen met een lager risico op chronische ziekten. ‘Het is dan ook belangrijk om als ouder verschillende groente (op verschillende manieren) te blijven aanbieden,’ zo stelt Van Delft.

Geen liefde op het eerste gezicht

De weerstand die kinderen op jonge leeftijd in het bijzonder hebben tegen het eten van groente is herkenbaar en van alle tijden. Van Delft: ‘En goed te verklaren. Kinderen houden in beginsel en van nature niet direct van groenten omdat de meeste bitter smaken. Bittere of zure dingen bleken vroeger, toen we nog jagers en verzamelaars waren, vaak oneetbaar of zelfs giftig. Zoete dingen waren vaak gewoon te eten. Dat is de reden dat we een voorkeur hebben voor zoete dingen. Daarnaast vinden we bitter en zuur van nature niet heel lekker. En veel groenten smaken een beetje bitter, vooral bladgroenten. Daarentegen moet ook gezegd worden dat kinderen er van jongs af aan wel makkelijker aan kunnen wennen als ze gewoonweg vaker meer groenten eten en je als ouder varieert met smaken en bereidingswijzen. Zo is de combinatie van worteltjes en doperwten behoorlijk zoet van smaak en spinazie wat meer bitter.’

Helpen waar mogelijk

Voor ouders blijkt het over het algemeen lastig inschatten hoeveel groenten dagelijks thuishoren op het bord van het kind. ‘Dat is niet zo verrassend, want volwassenen eten over de hele linie zelf ook te weinig groente terwijl ze wel denken dat wel te doen’, zegt Nicole Freid, Directeur Innovatie en Marketing bij HAK. ‘We weten uit eigen onderzoek dat dit deels komt doordat hoeveelheden lastig op gevoel in te schatten zijn, door tijdgebrek en door ingesleten routines. Daarom zijn we gaan nadenken hoe we kinderen kunnen helpen meer groente te eten. In plaats van te vertellen wat moet, zijn we gaan kijken hoe we dit groenteconsumptie-probleem zo dicht mogelijk bij het eetmoment van kinderen zelf, dus aan tafel en zonder te veel gedoe en op subtiele wijze, konden aanpakken. Zo zijn we de onbewuste invloed dat een bord heeft op onze groenteconsumptie samen met experts gaan onderzoeken.’

Lees ook
Luistertip: podcast over de Blue Zones

Luistertip: podcast over de Blue Zones

Elke vrijdag deelt de redactie van VoedingNu een luister-, lees- of kijktip. Vandaag tippen we een podcast-aflevering van The Ultimate Health Podcast waarin Dan Buettner vertelt over de ‘Blue Zones’.

Eetbare bushalte opent in Breda

Eetbare bushalte opent in Breda

In Breda vind je tot en met 21 september een eetbare bushalte vol groente en fruit. Het project waarin Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met partners aandacht vraagt voor de consumptie van meer groente en fruit.

Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Elke vrijdag deelt de redactie van Voeding Nu een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we het boek Salt, sugar, fat van Michael Moss.