Half miljoen voor onderzoek naar koolhydraten

attachment-koolhydraten

Er is een half miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar naar de rol van koolhydraten voor gezondheid van mens en dier. Onderzoekers kunnen voorstellen indienen bij NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Het geld komt voort uit een publiek-privaat programma van NWO en CCC (Carbohydrate Competence Center). Hierin wordt samenwerking gestimuleerd tussen wetenschap en industrie. Het doel is het ontwikkelen van diepgaande kennis over de fermentatiekinetiek van koolhydraten. Het accent ligt daarbij op  de afbraak en modificatie van oligosacchariden in het gehele verteringsstelsel van de mens (vooral baby's en ouderen) en van landbouwhuisdieren (zoals varkens).

Modelleren afbraak koolhydraten

Deze kennis die met het onderzoek wordt verkregen, zou het modelleren van de afbraak van koolhydraten mogelijk moeten maken, in samenhang met effecten van koolhydraten op de modulatie van microbiota, vorming van metabolieten en genexpressie van de gastheer. De financiering kan worden aangevraagd door hoogleraren, universitair (hoofd)docenten of onderzoekers met een gelijkwaardige positie en in dienst van een Nederlandse universiteit of een door NWO erkend onderzoeksinstituut. Onderzoeksvoorstellen kunnen tot 16 april worden ingediend

Meer weten over de stand van zaken rond koolhydraten. Kom dan naar de Voeding Nu Basics-bijeenkomst Granen, daar zit wat in! op 14 april.

Lees verder op Voeding Nu online:

Glycemische index heeft weinig invloed op gezondheid

Nieuwe hoogleraar richt zich op hiaten in kennis over koolhydraten

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Diëten onder de loep: plantaardig en koolhydraatarm

Diëten onder de loep: plantaardig en koolhydraatarm

Uit een klein Amerikaanse studie komt naar voren dat mensen met een vetarm en plantaardig dieet dagelijks minder calorieën binnenkrijgen dan mensen met een koolhydraatarm en dierlijk dieet.Onderzoekers van het National Institute of Health en het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), vergeleken de effecten van twee...

Brood terug in de gratie: van dikmaker naar voedzaam

Brood terug in de gratie: van dikmaker naar voedzaam

Brood is terug in de gratie. Het aantal mensen dat vindt dat brood goed past in een modern en gezond voedingspatroon, steeg in twee jaar tijd naar 83,6 procent in 2020. Alleen van de groep vrouwen beneden de 39 jaar laat een deel brood links liggen.Daarover schrijft zustervakblad Bakkerswereld. Dat brood aan populariteit wint, blijkt uit imago-onderzoek...