Harriët Verkoelen: ‘Kwaliteit diëtist moet beter’

attachment-Harriet-Verkoelen

De kwaliteit van het voedingsadvies aan mensen met overgewicht en diabetes moet beter volgens Harriët Verkoelen, diëtist en diabetesverpleegkundige.

Verkoelen wil het probleem dat mensen met overgewicht en diabetes te vaak verkeerd voedingsadvies krijgen extra onder de aandacht brengen tijdens de Dag van de Diëtist op 19 september.

 

Verkeerd voedingsadvies

Verkoelen: ‘Ik vind het schrijnend te bemerken dat veel mensen met overgewicht en overgewichtdiabetes verkeerd voedingsadvies krijgen en dat zij daardoor onnodig veel medicijnen voorgeschreven krijgen. Het probleem is dat diëtisten vaak een koolhydraatrijk dieet adviseren, terwijl zij het tegenovergestelde zouden moeten aanraden. In mijn 25 jaar ervaring als diëtist en diabetesverpleegkundige, heb ik duizenden mensen met overgewicht en overgewichtdiabetes kunnen helpen door koolhydraten drastisch in hun dieet te verlagen.’

 

Koolhydraatarm dieet

Volgens Verkoelen geven veel diëtisten verkeerd voedingsadvies, omdat zij het standaard advies geven dat zij tijdens hun opleiding geleerd hebben en protocollen dit voorschrijven. ‘Het is extra lastig dat wetenschappelijke onderzoeken elkaar voortdurend tegenspreken.’ Verkoelen vindt bewijs in de praktijk net zo belangrijk als wetenschappelijk onderzoek. ‘In mijn praktijk krijg ik vaak mensen die zich geen raad meer weten. De standaard adviezen die zij van diëtisten krijgen, werken niet of onvoldoende. Mensen voelen zich moe en hebben steeds meer medicijnen nodig. Een koolhydraatarm dieet voor mensen met overgewicht en overgewichtdiabetes zorgt ervoor dat mensen zich gezonder en fitter gaan voelen. Ook kan het medicijngebruik vaak drastisch omlaag en vallen mensen daadwerkelijk af. Minder medicijngebruik bespaart daarnaast miljoenen op de gezondheidszorg.’

 

Harriët Verkoelen

Verkoelen werkt sinds 20 jaar in de diabeteszorg. Eerst 15 jaar in een groot ziekenhuis en de laatste jaren in huisartsenpraktijken als diabetesverpleegkundige. Ze werkt als diëtist in haar eigen praktijk. ‘

Door de combinatie van opleidingen en werkzaamheden heb ik een andere visie ontwikkeld op gezonde voeding voor mensen met overgewicht. Dit is ontstaan uit de ervaring dat veel mensen echt wel hun best doen om af te vallen maar dat het niet wil lukken. Uit de vele positieve reacties die ik dagelijks ontvang, blijkt dat velen deze ervaring met mij delen en het lef hebben om het anders aan te pakken’, aldus Verkoelen.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...