HAS Food Experience: studenten presenteren ruim 80 creatieve foodconcepten

attachment-HAS-Den-Bosch-A1100x825

Makkelijk slikbare schuimpjes, knapperige groenten en zuivelvrije yoghurt. Een kleine greep uit ruim 80 eindejaarsprojecten van studenten aan de studierichting Food Design & Innovation en Food Technology van de HAS Hogeschool in Den Bosch. De afstudeerwerkstukken werden dinsdag 2 februari gepresenteerd tijdens de achtste Food Experience van de HAS.

Tijdens de dag konden bezoekers van de Food Experience een publieksstem uitbrengen op de gepresenteerde ontwerpen. De voorkeur ging naar Spongecake Quick&Easy: kant-en-klaar deeg in een spuitbus. Nadat het deeg in een bakvorm is gesprayd hoeft het nog maar 40 seconden in de magnetron en klaar is de cake.


Ook werden in vier categorieën prijzen uitgereikt door een vakjury. Dit jaar stond de Food Experience in het teken van het thema Chain Reaction, waarin het accent voor de studenten lag op de verschillende schakels in de voedselproductieketen in de categorieën: Agri & ingredients, Factory, Channel en Consumer. De voorkeur van de categorie Agri & ingredients ging naar ZIN IN: een 100% linzenpasta gemaakt op basis van peulvruchten met veel eiwitten. De pasta bevat weinig koolhydraten (heeft een lage glycemische index: 30), en is glutenvrij. Volgens de bedenkster, Kim van Dueren den Hollander, is het een product voor iedereen, maar het leent zich ook voor mensen die minder koolhydraten willen binnenkrijgen (diabetici) of mensen met een glutenintolerantie. 

Ook op de achtste editie waren er weer veel creatieve, opvallende en interessante producten te vinden.

Een kleine selectie van de categorieën Agri & ingredients en Consumer:

 

SLIKS

Sliks zijn ’makkelijk slikbare schuimpjes’ , speciaal ontworpen voor mensen met slik- en kauwproblemen. Ze bevatten veel eiwitten en calorieën om ondervoeding tegen te gaan. De schuimpjes smelten in de mond waardoor slikken niet moeilijk is.

 

CRUNCHY GREENS

Deze ‘knapperige gedroogde groenten’ zijn niet alleen lekker als snack maar kunnen ook worden toegevoegd aan een salade of op een boterham. Door het droogproces zijn de groenten verkleind waardoor een kleine portie al voldoende is om een bijdrage te leveren aan de ADH.

 

GRANNY SQUARES

Dit is een ‘boterkoek met minder verzadigd vet en méér onverzadigd vet’. Deze ‘gezondere’ variant van boterkoek is speciaal ontwikkeld voor de jonge doelgroep. Hiervan bestaat het vetpercentage voor 50% minder uit verzadigd vet en is het percentage onverzadigd vet 2 keer zoveel als bij normale boterkoek.

 

EARLY ALMOND

Deze plantaardige ‘zuivelvrije yoghurt’ is duurzaam en gemaakt op basis van amandelpasta, water, maïzena en melkzuur (in de toekomst yoghurtcultuur). Het product is onder andere geschikt voor mensen die lactose-intolerant zijn.

 

SEN5ES

Speciaal voor mensen met Anosmie (verlies reukvermogen) door zintuigen als proeven en voelen te stimuleren. Vijf verschillende sprays (warm, cool, spicy, tangy en electric spray), elk met verschillende smaken, kunnen voor het eten een paar keer in de mond gesprayd worden waarna een smaakversterkend effect optreedt. Stimulerende stoffen zorgen voor een intensere smaak van het eten.

 

BEAUTYBREWS

Een licht-probiotische drank op basis van waterkefir dat samen met natuurlijke suikers, zuur en water gaat fermenteren waarbij een alcoholpercentage van 0,2% vrijkomt. De resterende kefirkorrels kunnen naderhand worden gebruikt voor een gezichtsmasker gemengd met yoghurt.

 

SWIRL KOEK

Een eierkoek met een chocolade swirl, waaraan minder suiker is toegevoegd. Daarnaast is deze SWIRL koek rijk aan vezels en bevat het minder toegevoegde suikers.

Lees ook
Prentenboek over gezonde voeding voor basisscholen

Prentenboek over gezonde voeding voor basisscholen

Studio Groot doneert samen met Koppert Cress een prentenboek over gezonde voeding aan alle basisscholen in Westland en Midden-Delfland. Het boek vertelt kinderen de do’s en don’ts van gezonde voeding en legt uit waarom vitamines belangrijk zijn.

Project Kok in de klas leert basisschoolkinderen over smaak en koken

Project Kok in de klas leert basisschoolkinderen over smaak en koken

Vanaf deze week gaan zestig professionele koks om een kookles te verzorgen op zestig basisscholen in Nederland, voor het event Kok in de klas. Het event is bedoeld om kinderen te leren over smaak, koken en het koksvak. Ook wil de organisatie kinderen laten kennismaken met meer verschillende soorten groenten en fruit.

Dissertatie Sanne de Laat over aanpak kind naar gezonder gewicht

Dissertatie Sanne de Laat over aanpak kind naar gezonder gewicht

Met de dissertatie Integrated care for childhood overweight and obesity promoveerde arts Maatschappij + Gezondheid Sanne de Laat in maart aan Tilburg University. Vanaf 2017 onderzocht ze het functioneren van de integrale aanpak Kind naar Gezonder Gewicht in ’s-Hertogenbosch.