Heeft ontbijten wel of geen effect op het lichaamsgewicht?

attachment-Wel-of-niet-ontbijten

Volgens Amerikaanse onderzoekers is er nooit goed onderzoek gedaan naar de relatie tussen ontbijten en obesitas. Volgens hen is de vraag of ontbijten of niet-ontbijten het gewicht beïnvloedt niet beantwoord door onderzoek. Reden voor de onderzoekers deze relatie nog eens onder de loep te nemen.

De Amerikaanse richtlijnen voor goede voeding adviseren een energiedicht ontbijt sinds niet- ontbijten is geassocieerd met een hoger lichaamsgewicht . Een team onder leiding van David Allison van de University of Alabama at Birmingham, vindt nu dat de studies die een link leggen tussen ontbijtgewoontenen obesitas vaak niet kunnen bewijzen dat het niet-eten van een ontbijt overgewicht veroorzaakt.

Eerdere onderzoeken

Medeauteur Andrew Brown van de studie, die is gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition, heeft 92 studies over het verwachte effect van ontbijten en obesitas geanalyseerd. Zijn conclusie is dat de onderzoeksliteratuur van eerdere onderzoeken naar het effect van ontbijten op obesitas beïnvloed zou kunnen zijn door factoren als een overdreven geloof in het verwachte effect van ontbijten en obesitas. Deze onderzoeken kunnen volgens Andrew Brown dus niet als valide en betrouwbaar worden gezien. De onderzoekers vonden dat de onderzoekers van andere artikelen de neiging hadden om de sterkte van de studieontwerpen te overdrijven. Ook werd bewijs dat niet bijdroeg aan het verwachte effect van niet-ontbijten op obesitas genegeerd, volgens Brown.

Niet betrouwbaar

Door deze vervormingen blijven lezers sterk geloven in de relatie tussen ontbijten en obesitas, terwijl er geen wetenschappelijke bewijzen voor zijn, aldus de auteurs van de studie. Ze concluderen dat er volgens de meta-analyses er een verband is tussen niet-ontbijten en obesitas, maar er is nog geen causaal verband gelegd. 

Lees verder op Voeding Nu online:

Harvard:'Ontbijt overslaan zorgt voor 27% grotere kans op hartaanval bij mannen'

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...