'Helft van Nederlanders wil kookkunsten verbeteren'

attachment-koken-A1100x825

Bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) geeft aan beter te willen leren koken. Dat komt naar voren in het onderzoek Hoe kookvaardig is Nederland, dat is gedaan door onderzoeksbureau GFK in opdracht van het Voedingscentrum.

Aan het onderzoek (januari en februari) deden 1553 Nederlanders (18+) mee die regelmatig koken. De respondenten vulden hiervoor een online vragenlijst in.

  

Gemiddeld gaven zij zichzelf een 7,1 voor hun kookkunsten, 34 procent geeft zichzelf een 8 of hoger en 20 procent een 6 of lager. Ongeacht het redelijk hoge gemiddelde cijfer wil 46 procent van de Nederlanders hun kookprestaties verder uitbreiden omdat zij (gezond) koken belangrijk en leuk vinden.

 

Alleen de ‘basis’

Gemiddeld kan vrijwel elke Nederlander een maaltijd bereiden met vlees, groente en aardappelen (99 procent). Ook het maken van een ei of pannenkoek gaat hen goed af, zo meldt het onderzoek.

Met buitenlandse gerechten heeft de gemiddelde Nederlander minder ervaring (69 procent), hoewel de meerderheid van de Nederlanders wel pasta kan maken (91 procent).

De belangrijkste reden voor respondenten om een lage beoordeling van de eigen kookkunsten op te geven is dat ze alleen de basis van het koken beheersen (31 procent). Andere redenen zijn het niet goed hebben leren koken (14 procent) en het niet leuk vinden (13 procent).

Ouderen scoren zichzelf hoger

Vooral jongvolwassenen van 18-29 jaar (61 procent) en volwassenen 50-64 jaar (40 procent) geven aan beter te  willen leren koken. Ouderen (65+) laten naar eigen zeggen hun kookcreaties minder vaak mislukken en geven zichzelf in vergelijking met de andere twee groepen een hoger cijfer voor hun kookkunsten (7,3). De vertegenwoordigers in deze groep voelen, in vergelijking met de twee jongere groepen, minder de behoefte om hun kookprestaties te verbeteren (29 procent).

 

Basisvaardigheden

Hoewel de groep die zichzelf laag beoordeelt bijna nooit nieuwe recepten probeert, geeft toch nog 62 procent aan beter te willen leren koken. Het gaat voornamelijk om de basisvaardigheden (snijtechnieken, vlees bakken), timing en het bereiden van eenvoudige recepten.

 

Lage inkomens koken vaker

Hoe vaak er wordt gekookt, verschilt per inkomen. Van de midden- en lage inkomens kookt 38 en 41 procent elke dag een warme maaltijd. De groep met een hoog inkomen doet dit minder vaak (29 procent).

 

Koken op school

Een groot deel van de Nederlanders (86 procent) vindt ook dat jongeren gezond moeten leren koken en kookles op school verplicht moet zijn (40 procent). Ook het kabinet wilt dat er op school meer aandacht komt voor voeding. Daarom komt Staatssecretaris van Economische zaken, Martijn van Dam, voor de zomer met een nieuw programma: Jong leren eten.

Op scholen worden binnen Smaaklessen, Schoolfruit en de Gezonde School al een aantal activiteiten georganiseerd en ook zijn er kooklessen, voedselexcursies en schooltuinen. Van Dam geeft aan bepaalde zaken te willen uitbreiden en samen te brengen.

Lees ook
Studenten Inholland Delft presenteren innovatieve food-startups

Studenten Inholland Delft presenteren innovatieve food-startups

Van glutenvrije poffertjes tot een likeur van overgebleven sinaasappelschillen. Ook dit jaar brengen studenten van de opleiding Food Commerce and Technology in Delft nieuwe producten en diensten op de markt, tijdens de minor Challenge Ondernemen.

€40 miljoen voor gezonde voeding op Antwerpse scholen

€40 miljoen voor gezonde voeding op Antwerpse scholen

De stad Antwerpen trekt €40 miljoen uit voor gezonde maaltijden op kleuter- en basisscholen. Aanleiding is de slechte gesteldheid van het eetpatroon van basisschoolkinderen.

Sancties tegen snoepreclames

Sancties tegen snoepreclames

De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten 10 Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.