Helft van nieuwe patiënten met diabetes type 2 krijgt geen medicatie

19 juli 2022 Redactie Voeding Nu Unsplash

Foto: Unsplash

De helft van de mensen met diabetes type 2 krijgt in het eerste jaar na de diagnose geen diabetesmedicatie voorgeschreven. Dit blijkt uit een rapport van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Bij nieuwe patiënten met diabetes type 2 vormt verandering van leefstijl de basis van de behandeling, schrijft Nivel. Bij onvoldoende resultaat van deze behandeling kan medicatie worden gestart. Uit het rapport blijkt dat patiënten met een ernstig verhoogde glucosewaarde sneller met medicatie starten dan gemiddeld, terwijl patiënten met een matig verhoogde glucosewaarde juist iets later starten.

Medicatie

In het rapport is ook te zien dat jongeren in het algemeen eerder starten met medicatie dan ouderen, uitgezonderd van jongeren die een diëtist consulteren. Ook starten mannen met diabetes eerder met medicatie en gaan vrouwen vaker naar de diëtist. Er is niet onderzocht of dat ook de reden is dat vrouwen later met medicatie beginnen.

Overgewicht

Patiënten die naar de diëtist gaan, hebben vaker dan andere diabetespatiënten ernstig overgewicht. Ook hebben zij vaker een hoge bloedglucosewaarde. Volgens Nivel is het mogelijk dat patiënten met een hoger risico op complicaties vaker begeleiding krijgen van een diëtist. Hierdoor is het misschien niet nodig om snel te starten met medicatie.

Over het onderzoek

Nivel onderzocht de zorg die patiënten met diabetes type 2 ontvangen van de huisarts en de diëtist. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van 9.770 patiënten met diabetes type 2 uit 308 huisartspraktijken en 84 diëtetiekpraktijken. Daarnaast werden zeven zorgverleners geïnterviewd om de resultaten uit de Nivel Zorgregistraties te duiden. Meer over het onderzoek lees je op de website van Nivel.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?