Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

25 maart 2021

Beeld: HalGatewood.com via Unsplash

Een Amerikaanse studie heeft gevonden dat hogere vitamine D-levels in het bloed mogelijk het risico op COVID-19 verlagen, met name bij Zwarte mensen.

Onderzoekers van het Medisch Centrum van de Universiteit van Chicago bestudeerden de relatie tussen vitamine D-waarden en de kans om positief te testen op COVID-19. Ze keken naar data van ruim 3000 patiënten uit het ziekenhuis in Chicago. Bij de patiënten waren binnen 14 dagen voor een COVID-19-test de vitamine D-waarden gemeten.

De studie vond dat Zwarte mensen met een vitamine D-waarde van 30-40 ng/ml 2,64 keer meer kans hebben op een positieve COVID-19-test dan mensen met waardes boven de 40 ng/ml. Dergelijke statistisch significate verschillen werden niet gevonden bij witte mensen. Een waarde van 30 ng/ml of meer wordt over het algemeen als voldoende beschouwd, aldus het persbericht

David Meltzer, Chief van de Hospital Medicine van UChicago Medicine en eerste auteur van de paper, zegt in het persbericht: "Deze resultaten ondersteunen argumenten voor de start van een klinische proef die kan testen of vitamine D een rendabele manier is om het risicio op COVID-19 te verlagen, voornamelijk bij mensen van kleur." Het onderzoeksteam heeft de eerste stappen voor zo'n onderzoek al gezet.

Vitamine D zit in voeding en supplementen en wordt door je lichaam gemaakt als de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Mensen met een donkere huid maken minder vitamine D aan dan mensen met een lichte huid; een gevolg van het verschil in hoeveelheid zonlicht rond de evenaar en verder richting de polen.

Meer onderzoek nodig

Een eerdere studie liet zien dat een tekort aan vitamine D (minder dan 20 ng/ml) de kans op een positieve COVID-19-test mogelijk verhoogt. Ook verschillende andere onderzoeken suggereren een connectie tussen vitamine D en COVID-19. Desalniettemin is er nog geen overtuigend dan wel genoeg bewijs gevonden om een verband aan te tonen. Daar is meer onderzoek voor nodig in grotere groepen mensen. De Nederlandse Gezondheidsraad deed hier eerder in maart 2021 nog een uitspraak over, waarin het adviesorgaan zegt dat er geen wetenschappelijke aanleiding is om extra vitamine D in te nemen tegen COVID-19.

"Er is veel literatuur over vitamine D", zegt Meltzer. "Meestal ligt de focus daarbij op de botgezondheid. Daar komen de huidige standaarden voor aanbevolen vitamine D-levels vandaan. Maar er zijn ook aanwijzingen dat vitamine D het immuunsysteem zou helpen en ontstekingen kan verminderen. Maar tot nu toe zijn de data niet doorslaggevend. Gebaseerd op die resultaten vermoeden we dat de doseringen die in die studies werden gebruikt mogelijk te laag waren om genoeg effect op het immuunsysteem te hebben, ook al was het wel voldoende voor de botgezondheid. Misschien is het zo dat verschillende vitamine D-levels adequaat zijn voor verschillende functies."

Meltzer benadrukt dat het een verkennende studie betreft. "We zien een link tussen vitamine D-levels en de kans op een COVID-19 diagnose, maar we weten niet precies waarom die link er is, en of de resultaten direct door vitamine D-waarden komen of dat er andere biologische factoren meespelen."

De paper werd gepubliceerd in JAMA Open Network en is via deze link te lezen.

Altijd op de hoogte blijven?