‘Hersenfunctie verbeterd door sinaasappelsap’

attachment-sinaasappelsap

Flavanonen in sinaasappelsap kunnen de hersenfunctie bij ouderen verbeteren, althans dat menen onderzoekers van de University of Reading op basis van hun studie die recent is gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutriton.

De onderzoekers hebben (nog) geen onderzoek gedaan naar het mechanisme dat het effect van sinaasappelsap op de hersenfunctie zou verklaren.  Ze voerden een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek uit onder 37 gezonde ouderen met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar. Acht weken dronken de ouderen iedere dag 500 ml sinaasappelsap.  

 

Flavanonen

De onderzoeksgroep werd in tweeën verdeeld. De ene groep volwassen dronk iedere dag 500 ml sinaasappelsap met veel flavanonen (308 mg) en de controlegroep deed hetzelfde, maar dronk sinaasappelsap met weinig flavanonen (37 mg). De smaak en aantal calorieën van de dranken kwamen overeen. Flavanonen zijn een subgroep van flavonoïden, dit zijn antioxidanten die van nature aanwezig zijn in plantaardige voedingsmiddelen.  

 

Cognitieve functie

De participanten die sinaasappelsap dronken met veel flavanonen toonden na acht weken een verbetering van cognitieve functie, in vergelijking met de controlegroep. De stemming en de bloeddruk van de deelnemers bleef vergelijkbaar.

 

De cognitieve functie werd gemeten door een verbale geheugentest. De deelnemers dienden een lijst van vijftien woorden (voedselproducten) uit het hoofd te leren en na dertig minuten gaven zij aan welke woorden zij nog herinnerden, hierbij werd ook gelet op de reactietijd. De sinaasappeldrinkers scoorden op het gebied van reactietijd 8% hoger.  

 

Niet teveel sinaasappelsap

De onderzoekers kunnen het verschil tussen het effect van veel en weinig flavanonen (nog) niet verklaren en adviseren om niet meer dan 500 ml sinaasappelsap per dag te gaan drinken.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Flavanolen uit cacao verbeteren cognitieve functies bij ouderen

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Als het van school moet, snacken kinderen dubbel zoveel meegebracht fruit

Als het van school moet, snacken kinderen dubbel zoveel meegebracht fruit

Op basisscholen waar de snack in de ochtendpauze alleen maar groente en/of fruit mag zijn, eten kinderen twee keer zoveel groente en fruit als op scholen waar geen regels zijn.

Al een klein alcoholisch drankje verhoogt het risico op boezemfibrilleren

Al een klein alcoholisch drankje verhoogt het risico op boezemfibrilleren

Mensen die regelmatig een bescheiden hoeveelheid alcohol drinken hebben een verhoogd risico op boezemfibrilleren. Dit is een medische aandoening waarbij het hart in een afwijkend ritme klopt.Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het European Heart Journal, een wetenschappelijk tijdschrift op het gebied van de hart- en vaatziekten. De studie omvatte...