‘Hersenfunctie verbeterd door sinaasappelsap’

attachment-sinaasappelsap

Flavanonen in sinaasappelsap kunnen de hersenfunctie bij ouderen verbeteren, althans dat menen onderzoekers van de University of Reading op basis van hun studie die recent is gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutriton.

De onderzoekers hebben (nog) geen onderzoek gedaan naar het mechanisme dat het effect van sinaasappelsap op de hersenfunctie zou verklaren.  Ze voerden een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek uit onder 37 gezonde ouderen met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar. Acht weken dronken de ouderen iedere dag 500 ml sinaasappelsap.  

 

Flavanonen

De onderzoeksgroep werd in tweeën verdeeld. De ene groep volwassen dronk iedere dag 500 ml sinaasappelsap met veel flavanonen (308 mg) en de controlegroep deed hetzelfde, maar dronk sinaasappelsap met weinig flavanonen (37 mg). De smaak en aantal calorieën van de dranken kwamen overeen. Flavanonen zijn een subgroep van flavonoïden, dit zijn antioxidanten die van nature aanwezig zijn in plantaardige voedingsmiddelen.  

 

Cognitieve functie

De participanten die sinaasappelsap dronken met veel flavanonen toonden na acht weken een verbetering van cognitieve functie, in vergelijking met de controlegroep. De stemming en de bloeddruk van de deelnemers bleef vergelijkbaar.

 

De cognitieve functie werd gemeten door een verbale geheugentest. De deelnemers dienden een lijst van vijftien woorden (voedselproducten) uit het hoofd te leren en na dertig minuten gaven zij aan welke woorden zij nog herinnerden, hierbij werd ook gelet op de reactietijd. De sinaasappeldrinkers scoorden op het gebied van reactietijd 8% hoger.  

 

Niet teveel sinaasappelsap

De onderzoekers kunnen het verschil tussen het effect van veel en weinig flavanonen (nog) niet verklaren en adviseren om niet meer dan 500 ml sinaasappelsap per dag te gaan drinken.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Flavanolen uit cacao verbeteren cognitieve functies bij ouderen

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

De echte (meer)waarde van appels en ander fruit

De echte (meer)waarde van appels en ander fruit

De lokale fruitteelt heeft het zwaar. Nieuwe toepassingen kunnen een flinke boost betekenen. Jerome Hendriks, hoogleraar neuroimmonologie, bestudeert gezondheidsbevorderende stoffen in appels. Een daarvan, florentine, springt eruit.