‘Het gevaar van tarwe: een nieuwe hype of reden voor bezorgdheid?’

attachment-Broodbuik

‘Tarwe levert de grootste bijdrage aan de wereldwijde obesitasepidemie. De opheffing hiervan is de oplossing voor drastisch gewichtsverlies en optimale gezondheid.’ Dit concludeert cardioloog William Davis en schreef het boek Broodbuik waarin hij pleit voor het terugdringen van tarwe in onze voeding.

Davis boek wordt in juni in vertaling op de Nederlandse markt gebracht door Kosmos. Volgens de uitgeverij is het boek in New York een bestseller. De zoveelste hype of komt Davis met juiste informatie?

 

Davis theorie

Veel mensen hebben een glutenintolerantie, tarweallergie of coeliakie. Zij kunnen gemakkelijk glutenvrije producten kopen in verschillende winkels. Volgens Davis wordt er te weinig aandacht besteed aan de effecten van tarwe op mensen die geen van deze aandoeningen hebben. In zijn boek stelt Davis  dat mensen door minder tarwe te eten afvallen en afkomen van allerlei vermoeidheidsverschijnselen en buikklachten.

 

De broodbuik

Ook door Nederlanders wordt tarwe veel gegeten. Dit heeft volgens de Amerikaanse cardioloog veel schadelijke effecten op de gezondheid. Volgens hem ondervinden veel mensen onder andere lichte huiduitslag, een hoge bloedsuikerspiegel en onaantrekkelijke maaguitstulpingen. Dit laatste noemt Davis de ‘broodbuik’. Overtollig vet heeft volgens de auteur dan ook niet te maken met veel en vet eten, het is vooral te wijten aan al het brood dat we eten.

 

Een nieuwe hype?

In zijn boek biedt Davis de lezers een stappenplan om een nieuwe, tarwevrije levensstijl te creëren. Maar is dit wel zo verstandig? En hoe reageert het Voorlichtingsbureau Brood op de stellingname in dit boek, aangezien veel Nederlanders dagelijks tarwebrood eten?

 

Slechte wetenschappelijke kwaliteit

Medewerkers van Voorlichtingsbureau Brood hebben zich verdiept in de onderbouwing van het boek. Deze verdieping werd mede ondersteund door geraadpleegde onderzoekers van Nederlandse Universiteiten. Woordvoerster Debora van Zee over het boek: ‘Het boek is van slechte wetenschappelijke kwaliteit. Uitspraken over het zogenaamd verslavende effect van tarwe, de toename van overgewicht door tarwe, genetische manipulatie van tarwe en een verband tussen tarwe-inname en het ontstaan van tal van aandoeningen; ze zijn geen van allen gedegen onderbouwd en zelfs te weerleggen.’ Ze vult dit aan met de volgende concrete bevindingen: ‘Zowel Amerikaanse als Nederlandse Voedingswetenschappers hebben de uitspraken van Dr. Davis en de literatuur waarnaar hij verwijst nader bekeken. De lange lijst literatuurverwijzingen achterin het boek wekt de schijn van een goed onderbouwd verhaal. Voedingswetenschappers concluderen echter dat de manier waarop deze arts de door hem geciteerde wetenschappelijke studies interpreteert op zijn minst onzorgvuldig is en in veel gevallen zelfs pertinent onjuist.’

 

Voordelen van tarwe

Verder geeft Van Zee aan 'dat ongeveer 5-10% van de bevolking mogelijk wel baat heeft bij het vermijden van tarwe. Met name ter vermindering van allergische reacties en darmklachten, niet tegen overgewicht. Dit gaat om mensen met coeliakie of mensen met een tarwe-allergie. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een deel van de mensen met Prikkelbaar Darm Syndroom glutensensitief zijn en dus ook baat kunnen hebben bij een tarwevrij dieet. Dit is maar een kleine groep binnen de Nederlandse bevolking.’ Bovendien verklaart ze dat ‘tarwebevattende volkorenproducten wetenschappelijk aantoonbaar geassocieerd worden met een verminderd risico van type 2 diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, sommige vormen van kanker en een gunstiger gewichtsbeheersing.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Enzymenjam als alternatief voor glutenvrij dieet

Kookboek bij voedselovergevoeligheid

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...