“Het zoutgehalte van voedingsmiddelen moet met 40% worden verlaagd”

attachment-P1000660

“Het zoutgehalte van voedingsmiddelen moet met 40% worden verlaagd”, zo stelde dagvoorzitter Marianne Geleijnse tijdens het themacongres Zout op 1 november in Artis te Amsterdam. Volgens andere aanwezige foodprofessionals is dit evenwel moeilijk haalbaar.

Er wordt overmatig veel zout gebruikt door de Nederlandse bevolking. Dit leidt tot beroertes, hartinfarcten en mensen met hart- en vaatziekten. Maar zout reduceren kan pas als iedereen meewerkt. “Na de eerste kleine stappen die zijn gezet met algehele zoutreductie staan we nu op een punt waarbij we aan echte herformulering moeten gaan denken”, zegt Dennis Rijnders van DSM Food Specialties.


Consument houdt niet van E-nummers

Volgens het panel, dat bestond uit vijf professionals op het gebied van voeding en zout, zou 20% zoutreductie haalbaar zijn maar is 40% erg moeilijk te bereiken. “Omdat zout essentieel is in voeding moet er een alternatief worden gebruikt. Het probleem hierbij is dat de consument niet houdt van E-nummers”, zei Peter Kok, Scientist Flavour bij NIZO. Volgens hem is zout voor de consument een samenvoeging van zintuigen, daarom moet zout in producten meer tot expressie worden gebracht door bijvoorbeeld de textuur van het product.

 

Smaakpreferentie

Voedingsmiddelenproducenten willen niet dat zoutreductie negatieve gevolgen heeft op hun productieproces, de houdbaarheid en de financiële impact. Daarom moet volgens Rijnders smaakpreferentie het uitgangspunt zijn. Rijnders: “Stappen zetten in zoutreductie is mogelijk met behoud van consumenten preferentie. De producten moeten lekker blijven of nóg lekkerder worden.”

Terug naar eigen maaltijd

Volgens Arnoud Odink, Hoofd Zuwe Culinair in Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, eet je een stuk gezonder als je terug gaat naar je eigen maaltijdbereiding. Odink: “Je kunt in plaats van patataardappelen kopen en daar veel zout op strooien beter smaakvolle aardappels kopen waar je geen zout op hoeft te doen. Ook kun je andere smaken uitproberen door je eten bijvoorbeeld te grillen.”

 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Overheid: minder zout in brood

AkzoNobel keurmerk stimuleert zoutreductie brood

 

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...