“Het zoutgehalte van voedingsmiddelen moet met 40% worden verlaagd”

attachment-P1000660

“Het zoutgehalte van voedingsmiddelen moet met 40% worden verlaagd”, zo stelde dagvoorzitter Marianne Geleijnse tijdens het themacongres Zout op 1 november in Artis te Amsterdam. Volgens andere aanwezige foodprofessionals is dit evenwel moeilijk haalbaar.

Er wordt overmatig veel zout gebruikt door de Nederlandse bevolking. Dit leidt tot beroertes, hartinfarcten en mensen met hart- en vaatziekten. Maar zout reduceren kan pas als iedereen meewerkt. “Na de eerste kleine stappen die zijn gezet met algehele zoutreductie staan we nu op een punt waarbij we aan echte herformulering moeten gaan denken”, zegt Dennis Rijnders van DSM Food Specialties.


Consument houdt niet van E-nummers

Volgens het panel, dat bestond uit vijf professionals op het gebied van voeding en zout, zou 20% zoutreductie haalbaar zijn maar is 40% erg moeilijk te bereiken. “Omdat zout essentieel is in voeding moet er een alternatief worden gebruikt. Het probleem hierbij is dat de consument niet houdt van E-nummers”, zei Peter Kok, Scientist Flavour bij NIZO. Volgens hem is zout voor de consument een samenvoeging van zintuigen, daarom moet zout in producten meer tot expressie worden gebracht door bijvoorbeeld de textuur van het product.

 

Smaakpreferentie

Voedingsmiddelenproducenten willen niet dat zoutreductie negatieve gevolgen heeft op hun productieproces, de houdbaarheid en de financiële impact. Daarom moet volgens Rijnders smaakpreferentie het uitgangspunt zijn. Rijnders: “Stappen zetten in zoutreductie is mogelijk met behoud van consumenten preferentie. De producten moeten lekker blijven of nóg lekkerder worden.”

Terug naar eigen maaltijd

Volgens Arnoud Odink, Hoofd Zuwe Culinair in Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, eet je een stuk gezonder als je terug gaat naar je eigen maaltijdbereiding. Odink: “Je kunt in plaats van patataardappelen kopen en daar veel zout op strooien beter smaakvolle aardappels kopen waar je geen zout op hoeft te doen. Ook kun je andere smaken uitproberen door je eten bijvoorbeeld te grillen.”

 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Overheid: minder zout in brood

AkzoNobel keurmerk stimuleert zoutreductie brood

 

Meer over
Lees ook
Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Bij AH-zusterbedrijf Delhaize is deze week een loyalityprogramma van start gegaan waarbij klanten korting krijgen op producten met een Nutri-Score A of B.Het programma is gekoppeld aan de Plus-klantenkaart van de keten, schrijft Distrifood. Vanaf vandaag tot en met 31 december krijgen klanten op vertoon van de kaart in alle supermarkten en online 20...

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed...

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Start-up Meet Jack en vleesproducent Bolscher werken per september samen aan de productie en verkoop van vegan jackfruitproducten.Jackfruit is een vrucht die snel groeit, weinig water verbruikt en pesticiden afstoot. Het vruchtvlees van jackfruit is eetbaar en heeft een stevige bite. Meet Jack Meet Jack ontwikkelde de afgelopen twee jaar verschillende...