“Het zoutgehalte van voedingsmiddelen moet met 40% worden verlaagd”

attachment-P1000660

“Het zoutgehalte van voedingsmiddelen moet met 40% worden verlaagd”, zo stelde dagvoorzitter Marianne Geleijnse tijdens het themacongres Zout op 1 november in Artis te Amsterdam. Volgens andere aanwezige foodprofessionals is dit evenwel moeilijk haalbaar.

Er wordt overmatig veel zout gebruikt door de Nederlandse bevolking. Dit leidt tot beroertes, hartinfarcten en mensen met hart- en vaatziekten. Maar zout reduceren kan pas als iedereen meewerkt. “Na de eerste kleine stappen die zijn gezet met algehele zoutreductie staan we nu op een punt waarbij we aan echte herformulering moeten gaan denken”, zegt Dennis Rijnders van DSM Food Specialties.


Consument houdt niet van E-nummers

Volgens het panel, dat bestond uit vijf professionals op het gebied van voeding en zout, zou 20% zoutreductie haalbaar zijn maar is 40% erg moeilijk te bereiken. “Omdat zout essentieel is in voeding moet er een alternatief worden gebruikt. Het probleem hierbij is dat de consument niet houdt van E-nummers”, zei Peter Kok, Scientist Flavour bij NIZO. Volgens hem is zout voor de consument een samenvoeging van zintuigen, daarom moet zout in producten meer tot expressie worden gebracht door bijvoorbeeld de textuur van het product.

 

Smaakpreferentie

Voedingsmiddelenproducenten willen niet dat zoutreductie negatieve gevolgen heeft op hun productieproces, de houdbaarheid en de financiële impact. Daarom moet volgens Rijnders smaakpreferentie het uitgangspunt zijn. Rijnders: “Stappen zetten in zoutreductie is mogelijk met behoud van consumenten preferentie. De producten moeten lekker blijven of nóg lekkerder worden.”

Terug naar eigen maaltijd

Volgens Arnoud Odink, Hoofd Zuwe Culinair in Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, eet je een stuk gezonder als je terug gaat naar je eigen maaltijdbereiding. Odink: “Je kunt in plaats van patataardappelen kopen en daar veel zout op strooien beter smaakvolle aardappels kopen waar je geen zout op hoeft te doen. Ook kun je andere smaken uitproberen door je eten bijvoorbeeld te grillen.”

 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Overheid: minder zout in brood

AkzoNobel keurmerk stimuleert zoutreductie brood

 

Meer over
Lees ook
Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Consumentenbond: ‘Slechts 1 op de 8 ontbijtkoeken scoort Nutri-Score A’

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de meeste ontbijtkoeken Nutri-Score C of D krijgen. Enkel ‘zero%’ en ‘lower cal’ ontbijtkoeken krijgen A-score.De Consumentenbond constateerde een aanbod van tachtig ontbijtkoeken in de markt. Daarvan onderzocht zij vijftig verschillende soorten en merken om een goed beeld van de markt te krijgen. Voor...

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Consumentenbond: ‘Te weinig vitamine D in multivitamines voor peuters’

Bijna de helft van de multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D. Daarmee zijn deze niet afgestemd op de behoeften van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.Sommige peuters zijn slechte eters, waardoor veel ouders ze voor de zekerheid multivitamines geven. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters slechts zelden...