“Het zoutgehalte van voedingsmiddelen moet met 40% worden verlaagd”

attachment-P1000660

“Het zoutgehalte van voedingsmiddelen moet met 40% worden verlaagd”, zo stelde dagvoorzitter Marianne Geleijnse tijdens het themacongres Zout op 1 november in Artis te Amsterdam. Volgens andere aanwezige foodprofessionals is dit evenwel moeilijk haalbaar.

Er wordt overmatig veel zout gebruikt door de Nederlandse bevolking. Dit leidt tot beroertes, hartinfarcten en mensen met hart- en vaatziekten. Maar zout reduceren kan pas als iedereen meewerkt. “Na de eerste kleine stappen die zijn gezet met algehele zoutreductie staan we nu op een punt waarbij we aan echte herformulering moeten gaan denken”, zegt Dennis Rijnders van DSM Food Specialties.


Consument houdt niet van E-nummers

Volgens het panel, dat bestond uit vijf professionals op het gebied van voeding en zout, zou 20% zoutreductie haalbaar zijn maar is 40% erg moeilijk te bereiken. “Omdat zout essentieel is in voeding moet er een alternatief worden gebruikt. Het probleem hierbij is dat de consument niet houdt van E-nummers”, zei Peter Kok, Scientist Flavour bij NIZO. Volgens hem is zout voor de consument een samenvoeging van zintuigen, daarom moet zout in producten meer tot expressie worden gebracht door bijvoorbeeld de textuur van het product.

 

Smaakpreferentie

Voedingsmiddelenproducenten willen niet dat zoutreductie negatieve gevolgen heeft op hun productieproces, de houdbaarheid en de financiële impact. Daarom moet volgens Rijnders smaakpreferentie het uitgangspunt zijn. Rijnders: “Stappen zetten in zoutreductie is mogelijk met behoud van consumenten preferentie. De producten moeten lekker blijven of nóg lekkerder worden.”

Terug naar eigen maaltijd

Volgens Arnoud Odink, Hoofd Zuwe Culinair in Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, eet je een stuk gezonder als je terug gaat naar je eigen maaltijdbereiding. Odink: “Je kunt in plaats van patataardappelen kopen en daar veel zout op strooien beter smaakvolle aardappels kopen waar je geen zout op hoeft te doen. Ook kun je andere smaken uitproberen door je eten bijvoorbeeld te grillen.”

 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Overheid: minder zout in brood

AkzoNobel keurmerk stimuleert zoutreductie brood

 

Meer over
Lees ook
HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

HAK hoopt op teelt Hollandse kikkererwt

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK laat dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is een tweede proef na een succesvolle eerste proef in 2018. Hiermee streeft HAK ernaar zoveel mogelijk van haar groenten en peulvruchten lokaal te verbouwen.Na de succesvolle eerste proef vorig jaar, wil HAK door middel van een tweede testperiode...

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

NAGF: ‘Nudging in de supermarkt stimuleert de verkoop van groenten en fruit’

Nudges om de verkoop van groenten en fruit in supermarkten te stimuleren, hebben een positief effect. Met een paar simpele nudges zijn consumenten aan te sporen om meer groenten en fruit te kopen.Onlangs gaf een Brits onderzoek suggesties voor de inrichting van een gezonde supermarkt. Het Nederlandse Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) voerde...

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Omzet vleesvervangers in tweeënhalf jaar 51% gestegen

Een nieuw onderzoek van IRI Nederland laat zien dat de omzet van vleesvervangers sinds 2017 met 51% is gestegen. De omzet van vers vlees daarentegen is gedaald. De omzet van vlees is nog steeds wel het hoogst.De populariteit van vleesvervangers neemt toe. ABN Amro voorspelde eerder dit jaar al dat de vleesvervangermarkt zowel in 2019 als in 2020 met...