“Het zoutgehalte van voedingsmiddelen moet met 40% worden verlaagd”

attachment-P1000660

“Het zoutgehalte van voedingsmiddelen moet met 40% worden verlaagd”, zo stelde dagvoorzitter Marianne Geleijnse tijdens het themacongres Zout op 1 november in Artis te Amsterdam. Volgens andere aanwezige foodprofessionals is dit evenwel moeilijk haalbaar.

Er wordt overmatig veel zout gebruikt door de Nederlandse bevolking. Dit leidt tot beroertes, hartinfarcten en mensen met hart- en vaatziekten. Maar zout reduceren kan pas als iedereen meewerkt. “Na de eerste kleine stappen die zijn gezet met algehele zoutreductie staan we nu op een punt waarbij we aan echte herformulering moeten gaan denken”, zegt Dennis Rijnders van DSM Food Specialties.


Consument houdt niet van E-nummers

Volgens het panel, dat bestond uit vijf professionals op het gebied van voeding en zout, zou 20% zoutreductie haalbaar zijn maar is 40% erg moeilijk te bereiken. “Omdat zout essentieel is in voeding moet er een alternatief worden gebruikt. Het probleem hierbij is dat de consument niet houdt van E-nummers”, zei Peter Kok, Scientist Flavour bij NIZO. Volgens hem is zout voor de consument een samenvoeging van zintuigen, daarom moet zout in producten meer tot expressie worden gebracht door bijvoorbeeld de textuur van het product.

 

Smaakpreferentie

Voedingsmiddelenproducenten willen niet dat zoutreductie negatieve gevolgen heeft op hun productieproces, de houdbaarheid en de financiële impact. Daarom moet volgens Rijnders smaakpreferentie het uitgangspunt zijn. Rijnders: “Stappen zetten in zoutreductie is mogelijk met behoud van consumenten preferentie. De producten moeten lekker blijven of nóg lekkerder worden.”

Terug naar eigen maaltijd

Volgens Arnoud Odink, Hoofd Zuwe Culinair in Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, eet je een stuk gezonder als je terug gaat naar je eigen maaltijdbereiding. Odink: “Je kunt in plaats van patataardappelen kopen en daar veel zout op strooien beter smaakvolle aardappels kopen waar je geen zout op hoeft te doen. Ook kun je andere smaken uitproberen door je eten bijvoorbeeld te grillen.”

 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Overheid: minder zout in brood

AkzoNobel keurmerk stimuleert zoutreductie brood

 

Meer over
Lees ook
Wetenschappers beschuldigen EFSA van partijdigheid: veiligheid aspartaam onvoldoende bewezen

Wetenschappers beschuldigen EFSA van partijdigheid: veiligheid aspartaam onvoldoende bewezen

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft de veiligheid van aspartaam voor menselijke consumptie niet voldoende bewezen, beweren deskundigen van de Universiteit van Sussex (Engeland). Het beslissingsproces van EFSA is volgens hen mogelijk beïnvloed door belangenverstrengeling. EFSA ontkent de aantijging.De distributie en verkoop van aspartaam...

Meer verzadigd vet past niet in een gezond voedingsprofiel

Meer verzadigd vet past niet in een gezond voedingsprofiel

Hart- en vaatziekten gaan wereldwijd nog steeds aan kop als meest voorkomende ziekte en doodsoorzaak. Ze zijn verantwoordelijk voor bijna een derde van de mondiale sterftecijfers. De aandacht voor voeding blijft achter bij de farmaceutische en curatieve behandeling van hart- en vaatziekten. Ook op het congres van de European Atherosclerosis Society.Elk...