Historisch kookboek restjes
Koken met restjes is van alle tijden. Dit digitale kookboek biedt historische gerechten uit de Griekse en Romeinse oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw, 18de eeuw en 19de eeuw. Naast de foto’s van de gerechten wordt het boek geïllustreerd met historische schilderijen, fresco’s en mozaïeken uit binnen- en buitenland. Daarnaast bevat het boek allerlei informatie, anekdotes en leuke weetjes over restverwerking door de eeuwen heen.
De Romeinen maakten al wentelteefjes, in de middeleeuwen verdwenen gevogelterestjes in sierlijke pasteien, in de Renaissance werden restjes rijst verwerkt tot kroketjes, vleesrestjes in de Gouden Eeuw werden een heerlijke hachée en de keukenbrigade in de 18e eeuw blonk uit in de verwerking van oud brood tot broodkoekjes en broodpuddingen.
De eeuwenoude recepten vormen een grote inspiratiebron voor onze keuken nu. Manon Henzen geeft de lezer inzicht in 2000 jaar koken met restjes. Dit zorgt voor bijzondere combinaties van ingrediënten, van smaken en gerechten uit lang vervlogen tijden. Bijvoorbeeld brood wordt een 18de-eeuwse citroentaart, vis gaat in een oud Grieks recept voor gevuld vijgenblad, kliekjes koud vlees vormen pasteitjes en ragout uit de Gouden Eeuw en koude aardappelen vormen de basis van zoete koekjes.
Daarnaast geeft het kookboek informatie en leuke weetjes over culinaire geschiedenis, stap-voor-stap uitleg over het maken van historische gerechten en tips om hedendaagse restjes en kliekjes voortaan een historische twist te geven. De recepten zijn geïllustreerd met foto’s van Jeroen Savelkouls. Het kookboek is daarnaast zeer rijk geïllustreerd met schilderijen en fresco’s uit binnen- en buitenland.
Auteur: Manon Henzen
Prijs: 9,95
Verkrijgbaar bij Eetverleden.nu
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Recensie | Weerstandsdieet
‘Eet om ziekte te verslaan’ lijkt het zoveelste boek dat een dieettrend probeert te ontketenen door fundamentele aanpassingen aan ons eetgedrag. Toch biedt het veel meer dan dat. De insteek is dan ook niet gewichtsverlies, maar het verhogen van de weerstand.
Boekrecensie | Ingelepeld van Tim Spector
Een flinke portie kritiek In dit boek laat auteur Tim Spector je twijfelen aan alles dat je dacht te weten over voeding. Dit boek is geen leesvoer, het is een compleet buffet met gerechten vol (heerlijke) kritiek. Tim Spector is professor genetische epidemiologie aan het King’s College in London. ‘Ingelepeld’ is zijn derde boek. Hierin trekt hij huidige voedingsrichtlijnen, wetenschap en advies in twijfel. Sterker, hij bekritiseert ook zijn eigen eerdere bevindingen als wetenschapper en auteur van veel papers. ‘Dit boek is ontstaan vanuit de dwingende noodzaak om te heroverwegen...
Boekrecensie | Wat gaan we eten?
Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit boek met enige scepsis begon: toch niet weer het zoveelste belerende boek dat me vertelt dat we in harmonie met onze omgeving moeten leven en eten? Maar nee, Wat gaan we eten heeft me positief verrast.