Hoe hamsteren je eetpatroon beïnvloedt

supermarket cart,fruits in the cart

Ik zit, net als een groot deel van Nederland, sinds vorige week maandag thuis. Dat beloofde nog wel een uitdaging te worden, want de lokale supermarkt is totaal leeg gehamsterd. Eerst nog even voorstellen. Ik ben Glynis van der Windt van MIX Diëtisten en dit is mijn tweede column op Voeding Nu.

Gek genoeg ging het boodschappen doen voor mij vlekkeloos. Precies mijn lievelingsproducten zijn blijven staan: de zilvervliesrijst, de volkorenpasta, precies de ontbijtgranen die ik altijd eet. Ook mijn magere Franse kwark en magere melk kon ik gewoon kopen. Als eenpersoonshuishouden koop ik vaak alleen wat ik nodig heb aan verse producten, en vul dat aan met wat ik thuis heb aan voorraad. Ik heb altijd zilvervliesrijst en volkorenpasta in huis, en vaak groenten in de vriezer.

Glynis-van-der-Windt-280x300 Sterker nog, bij binnenkomst dacht ik nog dat het allemaal wel meeviel: er lag volop verse groente en fruit. Oké, de aardappelen waren op, en het was wat drukker in de winkel.

Hamsteren om corona

Hoe verder ik de supermarkt in ging, hoe meer het begon op te vallen dat er lege plekken in de schappen waren. En naast het feit dat hamsteren helemaal niet nodig is, omdat we meer dan voldoende eten tot ons beschikking hebben en de meeste mensen eerder te veel dan te weinig eten, viel me op welke producten er gehamsterd worden.

Kant-en-klaar op

Alle zakken en potten kant-en-klare pastasaus waren op. En werkelijk alle (verse en gedroogde) witte pasta was op, maar niet de volkorenpasta of de pasta gemaakt van peulvruchten. Naast de lege pasta-afdeling stond een grote eenzame toren van doosjes zilvervliesrijst. Niet alleen al het brood, maar ook alle crackers waren op, en alle toastjes. Wel overgebleven? Precies het merk vezelrijke crackers dat ik graag eet.

Chips op

Een compleet leeg schap, waar anders de chips had gestaan. Werkelijk álle chips uitverkocht. Grote gaten in de schappen (en dat zijn er veel) met koekjes, chocola en snoep. Bijna alle snacks waren op, maar genoeg ongezouten noten bleven over. Diepvriespizza’s: helemaal op. Alle suiker uitverkocht. Ik maakte er nog een grapje over op Instagram: wat ga je met al die suiker doen dan, koekjes bakken?

Volkorenproducten

logo-mix-dietisten-300x143 Nu is het zo dat volkorenproducten ietsje minder lang houdbaar zijn dan de witte variant, omdat het minder bewerkt hoeft te worden. Dat is ook meteen waarom het meer voedingsstoffen bevat en gezonder is. Conserven zijn vaak gedeeltelijk door het toegevoegde zout en suiker langer houdbaar. Dat chips, chocola en koekjes veel toegevoegd zout en suiker bevatten, hoef ik hopelijk niemand te vertellen, dat koop je vaak bewust als extraatje. Maar al die ontbijtgranen die uitverkocht zijn, houdbaar tot 2021, staan ook stijf van de suikers.

Gezonde eten?

In plaats van zorgen of Nederland nog wel genoeg eten heeft, maak ik me zorgen of Nederland nog wel gezond eet.

Vooral nu we de hele dag binnen zitten, met minder beweging dan anders. Met meer eten in de buurt. Het nieuws op de voet volgend, en daarmee waarschijnlijk met meer stresshormonen in ons lijf dan anders. Let een beetje op elkaar, maar vergeet niet: Je kunt pas goed voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt.

Lees meer coronanieuws op Voeding Nu:

Corona en de diëtistenpraktijk van Glynis van der Windt; de invloed van corona op de ondernemend diëtist

Lees ook
Luistertip: podcast over de Blue Zones

Luistertip: podcast over de Blue Zones

Elke vrijdag deelt de redactie van VoedingNu een luister-, lees- of kijktip. Vandaag tippen we een podcast-aflevering van The Ultimate Health Podcast waarin Dan Buettner vertelt over de ‘Blue Zones’.

Eetbare bushalte opent in Breda

Eetbare bushalte opent in Breda

In Breda vind je tot en met 21 september een eetbare bushalte vol groente en fruit. Het project waarin Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met partners aandacht vraagt voor de consumptie van meer groente en fruit.

Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Elke vrijdag deelt de redactie van Voeding Nu een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we het boek Salt, sugar, fat van Michael Moss.