Hoge HDL-concentraties door genen verlagen risico op hartaanval niet

attachment-cholesterol

Een verhoogde HDL hoeft niet altijd te leiden tot een verminderd risico op een hartaanval. Dit komt naar voren in een onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet.

Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital, het Broad Institute en Harvard Medical School vergeleken de incidentie van hartaanvallen tussen twee groepen mensen. De ene groep bestond uit mensen met een genetische afwijking, waardoor ze van nature hoge HDL-concentraties hebben, de andere uit een controlegroep van mensen die geen genetische aanleg voor hoge HDL-concentraties hebben. Na het analyseren van meer dan 20.000 hartaanvallen die waren beschreven in 20 studies, vonden de onderzoekers dat mensen met een genetische aanleg voor een hoog HDL-gehalte geen verminderd risico op een hartaanval hebben.

 

Geen bewijs

Volgens de onderzoekers betekenen deze uitkomsten dat interventies die het HDL-gehalte omhoog brengen (door medicijnen of leefstijlveranderingen) niet per definitie tot een risicoreductie op hartaanvallen leiden. Een vertegenwoordiger van de American Council on Science and Health (ACSH) vindt dat enige voorzichtigheid over deze conclusie nog wel geboden is: ‘Een verhoogd HDL door genetische aanleg is niet hetzelfde als HDL-concentraties die verhoogd zijn door middel van veranderingen in levensstijl of als gevolg van geneesmiddelen gebruik. Je kunt gegevens van mensen die deze zeer specifieke genetische aanleg hebben niet zomaar vertalen naar de algemene bevolking ,’ aldus onderzoeker Gilbert Ross die verbonden is aan ACSH.

 

Effecten HDL

Op basis van dit onderzoek is volgens Ross niet te direct te concluderen dat HDL geen beschermende factor kan zijn bij het verminderen van hart- en vaatziekten.

Een gezonde leefstijl is geassocieerd met een verminderd risico op hart- en vaatziekten en met verhoogde HDL-niveaus. Het is vooralsnog moeilijk de rol van veranderingen in leefstijl te scheiden van de effecten van HDL.

 

Bron: Plasma HDL cholesterol and risk of myocardial infarction.

 

Lees ook op voedingnu.nl:

Groene thee verlaagt het gehalte LDL-cholesterol

Mediterrane voeding goed voor HDL-cholesterol

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...