Hogere dosis vitamine D verlaagt het risico op diabetes

attachment-viatmine-D

Een verhoogde inname van vitamine D leidt tot 13 procent reductie van het risico op diabetes. Dat blijkt uit een nieuw, groot opgezet onderzoek van het Tufts Medical Center en Carney ziekenhuis in Massachusetts.

De onderzoekers hebben de resultaten van negentien studies over vitamine D en diabetes type 2 vergeleken. Volgens de gegevens die zijn gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition draagt een verhoogde inname van meer dan 12,5 microgram vitamine D bij aan het verkleinen van 13 procent op het risico diabetes type 2.

 

Een hogere vitamine D bloedwaarde gaf een nog positiever effect. Mensen met de hoogste vitamine D status (>25 ng/ml) hadden 43 procent minder kans op de ontwikkeling van diabetes type 2 ten opzichte van personen met de laagste vitamine D status (<14 ng/ml).

 

D-Tekort

Tijdens de studie is gekeken naar twee specifieke D-varianten, vitamine D3 (cholecalciferol) en vitamine D2 (ergocalciferol). Een vitamine D-tekort maakt het voor het lichaam moeilijk om voldoende insuline aan te maken, zo blijkt uit eerdere studies. Het wordt bovendien in verband gebracht met het metabool syndroom.

 

Verder onderzoek

Deze resultaten zijn gebaseerd op een meta-analyse van acht observationele cohortstudies en elf gerandomiseerde gecontroleerde studies (dit zijn studies met een controlegroep).

Volgens de wetenschappers is verder onderzoek nog wel noodzakelijk. Dit zal zich met name richten op de concentratie van vitamine D en de snelheid waarmee voedsel verteerd wordt en omgezet wordt in glucose.

Meer over
Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...