‘Hollandse pot goed voor vruchtbaarheid’

attachment-boerenkool

Mannen die een typisch Hollands voedingspatroon volgen zijn vruchtbaarder dan mannen die dat dieet niet volgen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Marijana Vujkovic.

Bij de intake in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam voor in vitro fertilization (IVF) werden mannen gevraagd mee te doen aan het onderzoek. Ze moesten een vragenlijst invullen over hun voedingspatroon en leefstijl.

 

Statistiek

Uit een statistische analyse bleek dat het Hollandse dieet en het gezondheidsbewuste dieet het meest voorkwamen. Het Hollandse dieet kenmerkt zich door veel aardappelen en veel vlees. Het gezondheidsbewuste dieet bestaat uit veel groente, fruit, vis en graan.

 

Resultaten

Mannen die vaak Hollandse pot eten hebben een veel hogere concentratie zaadcellen dan mannen die dit niet doen. Een gezondheidsbewust voedingspatroon leek een relatie te hebben met minder DNA-schade in de zaadcellen en een hogere concentratie vitamine B6 in het bloed en sperma.

 

Associaties

Het is niet duidelijk of het gaat om een oorzaak en een gevolg. De gevonden resultaten zijn enkel associaties. Het hoeft dus niet zo te zijn dat de vruchtbaarheid bevorderd kan worden door meer stamppot te gaan eten.

 

Referentie: M. Vujkovic et al., Associations between dietary patterns and semen quality in men undergoing IVF/ICSI treatment, Human Reproduction, Vol. 24, No. 6 pp. 1304-1312, 2009.

Meer over
Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...